Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Eerste levering groen gas uit mestvergister Twence

Inkoppeling20groen20gas201280x853
Inkoppeling groen gas.
Beeld: Twente FM

TWENTE - Het eerste groene gas, dat afkomstig is uit de mestvergister in Zenderen, is op het aardgasnet van Cogas ingevoerd. Jaarlijks zal 5.000.000 kubieke meter groen gas geleverd worden, waarmee 3.000 huishoudens verwarmd worden.


In eerste instantie wordt een beperkt volume groen gas geproduceerd. De komende maanden wordt de productie verder opgevoerd.

Van varkensmest tot groen gas

Varkensmest, afkomstig van varkenshouders uit de regio, wordt allereerst opgeslagen in ontvangstsilo’s. Daarna vindt in vergistingssilo’s de vergisting plaats en ontstaat biogas.
Dit biogas wordt in een reinigingsproces omgezet naar groen gas. Een uitgebreide kwaliteitscontrole garandeert dat het groen gas aan aardgaskwaliteit voldoet. Het goedgekeurde groen gas wordt vervolgens ingevoerd op het regionale aardgasnet.

Ingebruikname volledige installatie

Naast de start van de groen gasproductie loopt de realisatie van de mestverwaardingsinstallatie volgens planning.
De komende maanden worden de verschillende installatie-onderdelen stapsgewijs in gebruik genomen. Naar verwachting zal de installatie in de zomer volledig in gebruik genomen worden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.