Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

De Witte: ‘Zelforganiserend vermogen plattelandsgemeenschap is groter dan ooit’

20222504 Roy de Witte Leefbaarheid
Roy de Witte over leefbaarheid platteland
Beeld: Twente FM

LATTROP – Roy de Witte, gedeputeerde van de provincie Overijssel, zet zich met hart en ziel in voor het behoud van een leefbaar en vitaal platteland. Inmiddels is het één van de kerntaken van de provincie.


“Wat is er voor nodig om datgene wat we nu hebben te behouden, te versterken en te verbeteren. Daar zijn we nu mee bezig”, vertelt De Witte. In het plan Leefbaar Platteland ondersteunt de provincie inmiddels meer dan zestig initiatieven, bedoeld ter versterking van de leefbaarheid van het platteland. Een mooi initiatief vindt De Witte in het dorp Lattrop. Hier zetten inwoners zich in voor het behoud van de pastorie als dorpshuis en de nieuwbouw van een aantal woningen. “Projecten die slaagden omdat mensen het voortouw namen, met elkaar aan de slag gingen”, benadrukt De Witte.

De gedeputeerde, zelf Mandervener, is ervan overtuigd dat het platteland leefbaar blijft: “Het zelforganiserend vermogen in de gemeenschap is groter dan ooit.”
"De grootste bedreigingen voor de leefbaarheid, zijn de bedreigingen die bedacht worden op een Haagse tekentafel, en waarin men het gebied en de mensen in dat gebied, niet gezien of gesproken heeft", stelt hij. Volgens hem verenigen de ‘plattelanders’ zich steeds beter en kunnen ze ook steeds beter vertellen hoe ze de sociaal maatschappelijke impact van stikstof of Natura 2000 een plek en een vervolg willen geven.

Landbouw drager platteland

“De landbouw moet de drager van het platteland blijven. Generaties boeren hebben ervoor gezorgd en zorgen er nog steeds voor hebben dat we dit prachtige natuursysteem op deze manier hebben”, zegt De Witte. “We moeten ook blijven werken aan natuurherstel, met onze natuur gaat het minder goed dan we feitelijk zien. De boer is daar een essentiële schakel in, maar het zal wel anders moeten dan we in het verleden hebben gedaan waar alles was gericht op grootschaligheid, productie, massa. Het zal meer natuurinclusief of landbouwinclusief moeten. Maar buiten kijf is dat we ondernemers nodig hebben om dit gebied te behouden., dus de boeren blijven ten allen tijde van belang. Niet in de omvang zoals we die nu kennen, maar ze zullen blijven bestaan.”
In de reportage gaat De Witte in op de uitdagingen, de kansen en de bedreigingen rond het behoud van een vitaal en leefbaar platteland.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.