Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Column: Emotie in raadsleven

Mensen20licht
.
Beeld: Twente FM

Column


In verschillende gemeenten wordt hard gewerkt aan een raadsakkoord. Een nieuwe trend in politiek Nederland. Leidraad hierin is dat alle politieke besluiten de aankomende 4 jaar door een gehele raad wordt gedragen. Mooi uitgangspunt. Mooie wens.
Na de verkiezingen is iedereen vol goede moed. Nieuwe mensen stromen in en brengen vol enthousiasme frisse ideeën mee. De oud gedienden willen graag hun kennis en ervaring overbrengen. Een mooie dynamiek ontstaat. Maar…hoe lang lukt het iedereen om deze positieve flow vast te houden? Na het eerste jaar heeft het frisse enthousiasme zich vaak omgevormd tot duidelijke meningen. Oudgedienden laten zich weer makkelijker horen en overstelpen hun collega’s met vroegere ervaringen. Die eerst alleen hun ervaring waren maar nu ieders ervaring worden. En zo sijpelt langzaam de emotie en historie weer terug in het dagelijks raadsleven.

Langdurige vernieuwing
Een raadsakkoord zoals nu op diverse plekken wordt weergegeven kan op vele fronten langdurige vernieuwing geven. Zelf ben ik er wel voorstander van, het klinkt namelijk goed. Het woord ‘samenwerking’ spreekt eruit. Als inwoner van een gemeente waar in het verleden nog wel eens wat mis ging in de politieke samenwerking, is dat fijn om te lezen. Waar ik mij wel zorgen om maak is verhoudingsgewijs het grote aantal oudgedienden in de raden. Want gaat het lukken om nieuw gedrag te vertonen waar ze al jaren gewend zijn aan een eigen werkwijze? En met de oude rotten in het vak in de meerderheid is het voor nieuwelingen ingewikkeld hun frisheid en nieuwe input niet te laten overrulen.

En nog een aandachtspunt, is dit niet een afspiegeling van de landelijke politiek? Met dezelfde mensen een gedragsverandering neerzetten en vertrouwen uitstralen. Ga er maar aan staan, zelf geloof ik er niet in. Misschien iets te veel zelfkennis, als jonge 50plusser kan ik mijzelf niet meer veranderen. Hoe graag ik ook zou willen, instinctief gedrag komt altijd bovendrijven…

In de spiegel kijken
Waar ik wel in geloof is dat door diverse persoonlijkheden te mixen er een dynamiek naar boven komt drijven die stand kan houden. Mits je allemaal alert blijft en in de spiegel blijft kijken. Durf ook eens een collega van een andere partij te vragen om een reflectie. Pas dan stap je echt uit je comfortzone en stel je je open voor samenwerking.

Kortom, een gedragen raadsakkoord, in welke vorm dan ook, werkt alleen als je allemaal wakker blijft en collega raadsleden je eigen emotie niet opdringt maar luistert naar ieders inbreng. Pas dan wordt samenwerken een succes. Dat kan met een raadsakkoord. Maar eerlijk gezegd, als je deze werkwijze hanteert kan het in iedere vorm gegoten worden. Succes!



Bouwien Rutten was van 2014 tot 2021 politiek actief voor de provincie Overijssel. Twee wekelijks schrijft ze een column voor Twente FM over uiteenlopen onderwerpen, vaak politiek gerelateerd. Wil je reageren of een onderwerp onder de aandacht brengen? Mail naar [email protected]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.