Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Vlöggeln in Ootmarsum

IMG 6654 min
Vlöggeln in Ootmarsum
Beeld: Twente FM

OOTMARSUM - Hand in hand trokken afgelopen 1e en 2e Paasdag mensen door het centrum van Ootmarsum onder het zingen van de Ootmarsumse paasliederen. De Paasgebruiken in Ootmarsum zijn opgenomen in de lijst van Cultureel en Immaterieel Erfgoed in Nederland.


De Poaskearls liepen vanaf de Paasweide naar de stad, waar dan het vlöggeln begon. Aan de rand van de stad legde de oudste zijn rechterhand op de rug, waarna zijn “moat” zijn linkerhand daarin legde. Daarna volgden de andere Poaskearls in volgorde van aantal dienstjaren en daarachter volgde de voorzanger. Achter de voorzanger haakten mensen aan waardoor er een lange keten van mensen ontstond, die zich zingend door de straten en steegjes van de stad slingerde. Onderweg trok men rond stiepels en door een aantal gebouwen. Op de Markt rolde de lange slinger van mensen zich uiteindelijk op.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.