Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Stolperstein voor Jan Vos uit Rossum

Thumbnail Jan Vos
Jan Vos
Beeld: Twente FM

ROSSUM - Op de grafsteen op de begraafplaats in Rossum staat zijn naam: Jan Vos. “Samen met de naam van mijn oma. Maar opa ligt hier niet, zijn naam staat er ter herinnering”, vertelt kleindochter Anne Wilms in de reportage van Twente FM.


Voor de plek, waar ooit de familie Vos haar warenhuis had, wordt zaterdag 2 april een stolperstein gelegd voor Jan Vos. Een struikelsteen voor de Rossumse verzetsman, die verdween in het Nacht und Nebel concentratiekamp Natzweiler-Struthof in de Vogezen.
Anne Wilms vertelt over haar opa, die eind 1942 gearresteerd werd door de nazi’s en niet terugkwam.

Jan Vos was caféhouder en eigenaar van een warenhuis. Getrouwd met Susan; samen hadden ze zes kinderen. Vos hielp in oorlogstijd gevluchte Franse krijgsgevangenen, op doorreis naar Frankrijk, met kleding, een maaltijd en een slaapplek. Hij werd op 18 december 1942 opgepakt. Via diverse gevangenissen werd hij naar Natzweiler getransporteerd, een Nacht und Nebelkamp. Gevangenen in dit kamp moesten spoorloos verdwijnen. Jan Vos overleed daar in januari 1944.
Hij werd postuum onderscheiden met de hoogste Franse ridderorde: ‘Het Legioen van Eer’.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.