Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Oldenzaal start met de bestrijding van de eikenprocessierups

Eikenprocessierups 1
eikenprocessierups
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL – De bestrijding van de eikenprocessierups in Oldenzaal begint weer. De gemeente Oldenzaal heeft net zoals voorgaande jaren een plan van aanpak opgesteld met als doel om de overlast van de eikenprocessierups te voorkomen. De bestrijding start, afhankelijk van het weer, in april.


De eikenprocessierups wordt ieder jaar bestreden. Dit wordt onder andere gedaan doormiddel van het stimuleren van biodiversiteit, het maaibeleid aanpassen, geen nieuwe eiken aanplanten en het plaatsen van waarschuwingsborden.

Nematoden, Xentari en de wegzuigmethode

De gemeente bestrijdt ook met nematoden, Xentari en de wegzuigmethode. De rupsen die uitkomen worden bespoten met nematoden, kleine wormpjes, deze zijn niet schadelijk voor mensen, huisdieren en planten. De bespuiting vindt plaats tussen 20.00 uur ’s avonds en 04.00 uur ’s nachts, want nematoden kunnen niet tegen licht. Ook wordt er op bepaalde locaties Xentari, een biologisch bacteriepreparaat, ingezet. Dit middel wordt pas in april/mei ingezet omdat de eiken voor deze bestrijding voldoende blad moeten hebben. Als er toch veel overlast is door de eikenprocessierupsen worden ze weggezogen door een speciale bestrijdingsdienst.

Waar bestrijdt de gemeente

De nematoden en wegzuigmethode worden ingezet op locaties waar veel mensen komen. In het buitengebied of op bedrijventerreinen wordt de eikenprocessierups niet bestreden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.