Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

COLUMN Politiek lintje van de Koning

Bouwien20foto20voor20site
Bouwien Rutten
Beeld: Twente FM

Column De verkiezingen liggen al weer enkele weken achter ons. Het formatieproces is volop gaande.


Wat opvalt is het hoge aantal raadsleden dat aftreedt. De afgelopen dagen komen er op social media veel berichten voorbij van raadsleden die hun laatste raadsvergadering beleven. De één krijgt een bedankje met een bloemetje, de ander krijgt een bedankje met een bloemetje én een koninklijke onderscheiding. Het lijkt erop dat het laatste van doen heeft met het aantal periodes dat men raadslid was. Heb je er 8 jaar als raadslid opzitten val je buiten de linten, heb je er 12 jaar opzitten ontvang je een koninklijke onderscheiding.

Maar waar is dat lintje nu op gebaseerd? Raadslid zijn is geen vrijwilligerswerk, zeker in de grotere steden staat er een aardige vergoeding tegenover. Sterker nog, hoe hoger het aantal inwoners hoe hoger de vergoeding. Deze vergoeding kan dan gelijk zijn aan een inkomen van iemand met het minimumsalaris op de werkvloer. Geen groot vermogen maar wel serieus inkomen. Kun je raadswerk dan als vrijwilligers werk beschouwen?

Simpele geest
Terug naar dat lintje. In mijn simpele geest is het lintje een koninklijke onderscheiding aan de vele vrijwilligers die jaar en dag klaar staan voor de medemens. Bijvoorbeeld als mantelzorger, als vrijwilliger bij maatschappelijke initiatieven zoals Leger des Heils of de Zonnebloem. Zomaar een paar voorbeelden. Een erkenning voor alle onbetaalde acties die de vrijwilliger doet voor de medemens of om deze planeet een beetje beter te maken.

Door de jaren heen heeft dat lintje een breder bereik gekregen. Het is niet altijd meer logisch waar de ontvanger nu mee wordt ‘beloond’. Wordt hij of zij beloond voor al zijn goede (betaalde) werk? Maar doet die persoon niet precies wat er van hem of haar verwacht wordt? Zoals bijvoorbeeld dat democratisch gekozen raadslid.

Uiteraard wordt ieder die dat verdiend een lintje van de Koning gegund. Maar de scheidslijn wanneer iemand wel of niet een lintje ontvangt wordt steeds mistiger. Het ene raadslid wel, het andere niet. De logica, buiten het aantal periodes om, ontbreekt.

Lintjesregen
Binnenkort volgt er weer de jaarlijks lintjesregen. Hopelijk komen deze lintjes terecht bij al die vrijwilligers die zich al jaren inzetten voor de medemens. Dat gegeven maakt het bijzonder!
Het onverwachte, het speciale en de o zo welverdiende koninklijke pluim. Voor ieder die haar of zijn vrije tijd met liefde opoffert om de maatschappij een stukje mooier te maken.

En als dat een raadslid is, prima. Maar wel omdat deze aantoonbaar meer heeft gegeven aan de maatschappij dan alleen die 12 betaalde jaren als raadslid. Dan wordt het weer logisch.

Wil je reageren op deze column of een onderwerp onder de aandacht brengen? Mail naar [email protected]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.