Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Teleurstelling over het niet staken injecteren afvalwater

MG 3873
Pieter Omtzigt tijdens start campagne 'Wij zijn het SAT!'
Beeld: Twente FM

TWENTE - Het niet uitvoeren van de motie Mulder over het snel staken van de afvalwaterinjectie in Twente is ook voor staatssecretaris Vijlbrief een teleurstelling. Dit geeft hij aan in een technisch overleg met de Tweede Kamer.


“Voor de periode van stillegging zouden wij de NAM een schadevergoeding moeten betalen en de NAM zou vervolgens weer verder kunnen gaan met de waterinjectie” aldus de minister in zijn schriftelijke reactie.Het is zijn streven om op zijn laatst het einde van dit jaar te stoppen met de afvalwaterinjectie in Twente en het verwerkingsproces naar een schoner en meer circulair proces in Drenthe om te zetten.

Tot onvrede van meerdere Kamerfracties, waaronder GroenLinks, D66 en CDA, heeft de NAM meer tijd gekregen voor de evaluatie. Deze wordt nu uiterlijk 1 juli 2022 verwacht en wordt onafhankelijk beoordeeld door SodM en Deltares. Deze resultaten worden meegenomen in de uitwerking van het alternatieve proces, waarna Vijlbrief na de zomer een besluit zal nemen over de afvalwaterinjectie. Wat de ChristenUnie betreft mag de evaluatie datum versneld worden naar 1 juni 2022 en begint Deltares alvast met beoordeling van de delen die al klaar zijn. Vijlbrief geeft aan dat hij contact zal opnemen met Deltares om deze vraag voor te leggen.

Zuiveren van afvalwater
De minister geeft aan zeer gemotiveerd te zijn om een alternatief te vinden voor de afvalwaterinjectie. Maar hoe snel kan dit gaan? De landelijke, provinciale en gemeentelijke politiek heeft de afgelopen jaren al meerdere keren hun voorkeur uitgesproken voor het zuiveren van het afvalwater. Het Ministerie had al verdergaande stappen kunnen nemen in dit proces. Waarom spreekt de minister zich dan niet duidelijker uit dat hij voornemens is een dergelijke technolgie voor te schrijven? Wat gaat de staatsecretaris eraan doen om NAM te motiveren? Aldus een kritische vraag van het CDA. Zij dringen er op aan om tot die tijd de mogelijkheden te blijven onderzoeken om de motie wel uit te voeren en de waterinjectie dus te staken. Overigens heeft de NAM een vergunning voor de opslag van van injectiewater en niet voor lozing. Pieter Omtzigt stelt dat de NAM op verzoek van de autoriteiten het afvalwater weer moet kunnen verwijderen en vraagt Vijlbrief hoe dat gerealiseerd kan worden zonder dat er afvalstoffen achter blijven. Vijlbrief geeft aan dat er een zogenaamde terugneembaarheidseis is in het geval van lekkage, om eventuele milieuschade te voorkomen. Deze is opgenomen door het Landelijk afvalbeheersplan (LAP). Maar op de vraag of er afvalstoffen achter blijven komt helaas geen duidelijk antwoord van Vijlbrief.

Interpellatiedebat Omtzigt
Donderdag 31 maart is er op verzoek van Kamerlid Pieter Omtzigt een interpellatiedebat over de uitvoering van de motie inzake opschorting van afvalwaterinjecties in Twente door de NAM. Dit debat start om 20.00 en is live te volgen via tweedekamer.nl Ook vertrekt er een grote groep bezorgde inwoners naar de Kamer om het debat ter plekke te volgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.