Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Twee kanonnen uit Hellevoetsluis naar Oldenzaal

20220329 kanonnen02
Kanonnen in Oldenzaal
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Twee kanonnen uit Hellevoetsluis komen vandaag naar Oldenzaal. Ze krijgen in de loop van 2022 een plek in het centrum om zo de rijke geschiedenis van de stad te laten zien.


Het idee om twee kanonnen naar Oldenzaal te halen is ontstaan als burgerinitiatief. De initiatiefnemers - Gert Romeijn, Jan Bekke en Henk Winkelhuis - zijn nog steeds de aanjagers van het project en intensief betrokken aldus Winkelhuis dinsdagmorgen op Twente FM.

De plaatsing van de kanonnen is opgenomen in het Beleg van Oldenzaal. Een programma waarin Oldenzaal dit jaar stilstaat bij de gebeurtenissen in en rondom het jaar 1572.
Oldenzaal herdenkt en viert hiermee de ‘Geboorte van Nederland’, net als in veertig andere gemeenten in Nederland.
De inname van Den Briel op 1 april 1572 door de watergeuzen wordt gezien als begin van de gewapende opstand in de Tachtigjarige Oorlog. En daarmee als de ‘Geboorte van Nederland’ als onafhankelijk land.

Beleg van Oldenzaal

Tijdens het Beleg van Oldenzaal wordt aandacht besteed aan de bijzondere rol die de stad speelde tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Het programma bestaat naast de plaatsing van de kanonnen uit onder meer het publieksevenement ‘Beleg van Oldenzaal’ en een educatief programma. Oldenzaal Promotie, stichting Oldenzaalse Musea, gemeente Oldenzaal en andere organisaties en verenigingen doen hieraan mee. Vorige week vrijdag zijn de kanonnen door een lokale aannemer uit de grond gehaald. Schepen gooiden hun trossen om het uiteinde van de kanonnen die met de loop naar beneden in de grond stonden. Op maandag 28 maart rijdt een vrachtwagen van de gemeente Oldenzaal naar Hellevoetsluis om de kanonnen op te halen. Daarbij zijn ook de initiatiefnemers aanwezig. Rond de middag zijn de kanonnen bij de gemeentewerf in Oldenzaal, waar ze tijdelijk worden opgeslagen. De initiatiefnemers zorgen ervoor dat de kanonnen worden schoongemaakt en geprepareerd. Ook zorgen zij voor de houten affuiten waarop de kanonnen worden geplaatst.
Waar en wanneer de kanonnen worden geplaatst en onthuld is nog onduidelijk. Ze blijven in ieder geval vijf jaar in Oldenzaal.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.