Aangezien de vraag naar duurzaam gas steeds belangrijker wordt, biedt de productie van biogas enorme kansen voor (melk)veehouderijen. Niet alleen in het verwaarden van mest, maar ook in het verduurzamen van hun eigen bedrijf en het terugdringen van de stikstofuitstoot. Bovendien kan de biogasproductie de import van gas uit bijvoorbeeld Rusland terugdringen en bijdragen aan de energietransitie.
De bijeenkomsten worden gehouden op maandag 4 april 2022, aanvang 20.00 uur, in Partycentrum Morshuis Ootmarsumseweg 159, Albergen en op woensdag 6 april 2022, aanvang 20.00 uur in Zaal Kottink Dorpsstraat 36, Geesteren.
Kans voor aardgasvrij verwarmen
Duurzaam gas, gecombineerd met de aanwezige gasinfrastructuur, biedt kansen voor verwarming van woningen en bedrijven in plattelandsgemeenten, het buitengebied en andere gebouwen die niet op een andere betaalbare wijze verwarmd kunnen worden.
“Dat betekent dat we hiermee een basis kunnen leggen om gebouwen aardgasvrij te verwarmen,” vertelt Erik Volmerink. “Maar ook voor de agrarisch ondernemers levert het wat op. Door de vergisting van dagverse mest, wordt de uitstoot van broeikasgassen terug gedrongen. Dat sluit aan bij de steeds strenger wordende eisen in het kader van de verduurzaming. Door de bijdrage aan de klimaatopgave en de levering van duurzaam gas, dat echt schaars is, ontstaan ook mogelijkheden voor nieuwe verdienmodellen.”
Leren van elkaar
Tijdens de informatieavond wordt een toelichting gegeven door Eric Kouters. Hij is projectleider van IJskoud en vertelt meer over nut en noodzaak en biogas/groengas in algemene zin, maar hij gaat ook in op de techniek, de mogelijkheden van subsidie en vergunningen en ervaringen van de Coöperatie IJskoud in Noord-Deurningen en van andere boeren in de regio.
Deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht. Dat kan via
[email protected].