Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Lokale partijen winnen bijna overal in Twente

Stemhokje
Stemhokje.
Beeld: Twente FM

TWENTE - Vooral de lokale partijen hebben tijdens de gemeenteraadsverkiezingen goede zaken gedaan. In bijna alle Twentse gemeenten kwamen zij als grootste partij uit de bus.


De Werknemersgroepering Oldenzaal ging van 7 naar 9 zetels, maar ook Solidair Oldenzaal kwam als nieuwkomer met 2 zetels in de raad. In Wierden bleef NEW de grootste fractie met 8 zetels (+1). Ook komt daar de SGP nieuw in de raad met 1 zetel, die ze waarschijnlijk afsnoepen van de ChristenUnie die er ook nog 1 overhoudt. Lokaal Dinkelland werd 8 zetels ook de grootste partij in de gemeente door stuivertje te wisselen met het CDA (7).

In Losser blijft Burgerforum met 7 zetels stevig in het zadel. Door verlies van een zetel bij het CDA (6) is zij daar nu de grootste fractie in de raad.

Traditioneel CDA bolwerk Tubbergen zag een flink deel van haar achterban vertrekken naar nieuwe lokale initiatieven. De partij halveerde van 12 naar 6 zetels. Nieuwkomers Keerpunt 22 en Lokaal Sterk kwamen met respectievelijk 4 en 2 zetels nieuw in de Tubbergse raad, GB/VVD schuift nu wat dichter naar het CDA met 5 zetels (+1).

Nu vrijwel alle stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn geteld blijkt dat 50,3 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus is gekomen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 was de opkomst 54,1 procent.
::volgendepagina::
Dit jaar zijn er minder blanco en ongeldige stemmen uitgebracht: 35 procent minder blanco en 39 procent minder ongeldige. Sommige mensen willen met een blanco stem aangeven dat ze geen enkele kandidaat geschikt genoeg vinden. Blanco en ongeldige stemmen tellen wel mee als de opkomst wordt bepaald.

Naar verwachting wordt de definitieve uitslag in de loop van donderdagmiddag verwacht. Dan zijn ook de voorkeursstemmen geteld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.