Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Column: Lokaal of landelijk?

Bouwien20foto20voor20site
Bouwien Rutten
Beeld: Twente FM

Lokaal of landelijk? Is er verschil als je jouw stem uitbrengt op een partij die landelijk ook vertegenwoordigd is of ben je beter af met een lokale partij?


Wie mij een beetje kent, weet dat ik jaren actief lid ben geweest van een landelijke partij. Tijdens verkiezingen stond ik vooraan met de uitspraak dat je vanaf een gemeentelijke of provinciale afdeling meer invloed kunt uitoefenen op het landelijk beleid. Maar is dat wel zo?

Een lezer reageerde op mijn eerste blog met de uitspraak "Plaatselijke partijen mogen niet de naam dragen van de landelijke partijen." Volgens zijn mening kan het zelfs rieken naar voortrekken of corruptie als er door plaatselijke fracties gebruik wordt gemaakt van de landelijke connecties. Nu vind ik dit laatste wel heel ver gaan maar denk wel te begrijpen waar hij op doelt.

Uit ervaring weet ik dat je binnen een landelijke partij snel gebruik maakt van connecties. Hoe handig is het als je onderwerpen die in Den Haag of Brussel worden bedacht ook daar aan de kop kunt pakken. Maar hoe vaak heb ik, en velen met mij, niet de neus gestoten doordat je de gehoopte invloed niet kon verzilveren. Want: politiek Den Haag is een eigen bubbel, heeft een eigen leefwereld. En staat soms wel stil, zeker in campagnetijd, bij de lokale problematiek. Maar 'hoort' vervolgens niet en doet zijn eigen ding.

Misschien is het Tweede Kamerlid sneller gevonden als je onderdeel uitmaakt van een landelijke partij, maar de vrijheid die je hebt als lokalen voor handelen en eigen koers is ook wat waard. Wat weegt zwaarder?

Wat mij betreft is er één ding echt van belang. Luister en zoek de samenwerking, op alle fronten. Want dan bereik je pas écht wat voor de inwoners van jouw gemeente. Maak gebruik van elkaars kracht, pas dan ga je dat Kamerlid echt overtuigen.

Wil je reageren op deze column of een onderwerp onder de aandacht brengen? Mail naar [email protected]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.