Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Oldenzaal gaat oude schoolgebouw Windroos gebruiken voor opvang vluchtelingen

IMG 3440201
Het oude schoolgebouw van De Windroos in Oldenzaal
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL – De gemeente Oldenzaal wil op zeer korte termijn zo'n zestig vluchtelingen uit Oekraïne opvangen in het oude schoolgebouw van de Windroos aan de Bentheimerstraat 15. De locatie wordt op dit moment ingericht. Er wordt naar gestreefd om de eerste vluchtelingen over twee weken op te vangen.


Het is de bedoeling dat de lokalen van het oude schoolgebouw gebruikt gaan worden voor de opvang, terwijl de gymzaal en het schoolplein een recreatieve functie hebben. Voor de huidige gebruikers van de gymzaal is er in goed overleg een vervangende locatie gevonden. De omwonenden zijn inmiddels geïnformeerd en volgende week maandag gaan burgemeester Patrick Welman en wethouder Rob Christenhusz verder in gesprek met de omwonenden over de precieze invulling.

"We krijgen veel reacties van inwoners van Oldenzaal die spullen aan willen bieden", aldus burgemeester Welman. "Voedsel, kleding, maar ook opvang. We willen als gemeente Oldenzaal graag aansluiten bij de al lopende initiatieven, anders wordt alles wel erg onduidelijk."

Speciale status voor vluchtelingen uit Oekraïne

De vluchtelingen die vanuit Oekraïne naar Oldenzaal komen, zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen. Ze kunnen zonder problemen een jaar in Nederland verblijven, een periode die mogelijk met een jaar wordt verlengd. Mocht de toestroom van vluchtelingen groter zijn dan verwacht, dan houdt de gemeente Oldenzaal de opties open. "We hebben een aantal panden in Oldenzaal geïnventariseerd", aldus Christenhusz. "Er is een mogelijke tweede locatie om vluchtelingen op te vangen, maar daar laat ik het voorlopig even bij."

De gemeente verwacht dat er voornamelijk vrouwen en kinderen naar Oldenzaal zullen komen, al is dat nog niet helemaal duidelijk. Op een aantal scholen in de gemeente Oldenzaal zijn er tegenwoordig al 'regenboogklassen', waar de kinderen van statushouders naartoe kunnen. "We gaan kijken hoe we dat kunnen verbreden voor de vluchtelingen uit Oekraïne", vervolgt Christenhusz. "We werken daarin al samen met de gemeente Dinkelland."

Oproep

De gemeente Oldenzaal doet een oproep aan de inwoners van de gemeente Oldenzaal om aan te geven wanneer zij vluchtelingen uit Oekraïne in huis nemen. Op deze manier heeft de gemeente een goed beeld van het aantal vluchtelingen en kan het betere ondersteuning bieden. "We krijgen als gemeente al veel berichten dat er mensen zijn die vluchtelingen in huis hebben genomen", stelt wethouder Christenhusz. "De gemeente wil dat graag registreren. Mocht je vluchtelingen in huis hebben genomen, meldt dat dan via [email protected]."

Voor inwoners die vragen hebben over de toestroom van vluchtelingen of willen helpen, heeft de gemeente Oldenzaal een speciaal infopunt gecreëerd. De gemeente doet een oproep om zoveel mogelijk aan te sluiten bij al bestaande hulpinitiatieven. Kijk voor meer informatie op www.oldenzaal.nl/oekraine.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.