Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Examenfraude op middelbare school in Oldenzaal: cijfers ongeldig, toetsen moeten over

Oldenzaal Carmellyceum
Twents Carmel College Oldenzaal Lyceumstraat
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Leerlingen van de examenklassen van het Twents Carmel College in Oldenzaal hebben massaal gefraudeerd tijdens de kijk- en luistertoets Engels. En dus zijn de cijfers ongeldig verklaard.


Dat staat in een brief gericht aan de ouders. 'Afgelopen weken zijn de CITO kijk- en luistertoetsen afgenomen in 5 havo en 6 vwo voor de moderne vreemde talen, als onderdeel van het schoolexamen. Helaas hebben we hierbij massale fraude geconstateerd, zowel op havo als op vwo. Gevolg hiervan is dat we genoodzaakt zijn alle toetsen ongeldig te verklaren.'

En dus moeten de toetsen over, schrijft adjunct-directeur Emmily de Vries. 'Deze betreffende kijk- en luistertoets Engels zal door alle leerlingen opnieuw gemaakt moeten worden om aan de geldende exameneisen te voldoen. Na de voorjaarsvakantie zal een moment gepland worden waarop deze toets gemaakt moet worden.'

De school heeft vandaag een studiedag waardoor De Vries niet in staat is om te reageren.

Fraude via TikTok

Begin februari werd al bekend dat scholen op moeten letten rond deze toetsen, omdat uitslagen al rondgingen op social media zoals TikTok. Sommige scholen hebben deze kijk- en luistertoetsen al nabesproken, terwijl die op andere onderwijsinstellingen nog moeten worden afgenomen. Er is namelijk geen centraal afnamemoment afgesproken. Wel is er een adviesperiode van twee weken waarbinnen de toetsen moeten zijn gemaakt.

In Overijssel kwam Hogeschool Saxion eerder negatief in het nieuws omdat daar examens gestolen zouden zijn.

Dit artikel is gepubliceerd vanuit de samenwerking tussen RTV Oost en Twente FM.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.