Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Column: Oorlog versus corona

Bouwien20foto20voor20site
Bouwien Rutten
Beeld: Twente FM

21 februari 2022, zomaar een maandag. Een maandag waarop de president van Rusland, Vladimir Poetin, een 'vredesmissie' aankondigt in Oost-Oekraïne.


Nog geen 24 uur later is duidelijk wat zijn werkelijke plan is. Geen vrede, maar een oorlog ontketenen. Beelden van vluchtende burgers uit Oekraïne, gezinnen die bij de grens tussen Oekraïne en Polen afscheid nemen van elkaar. Moeders met kinderen in veiligheid, vaders blijven achter. Want: ze vechten mee tegen het grote onrecht dat Oekraïne wordt aangedaan. Hartverscheurend. Deze beelden laten je niet los.

In Nederland worden op vrijdag 25 februari alle coronamaatregelen losgelaten. Geen mondkapje, geen 1,5 meter afstand, geen QR-code. Eindelijk.

Op het moment van schrijven, zaterdag 26 februari, is het carnaval losgebarsten. Ook in mijn directe omgeving gaan mensen, veelal jongeren, eropuit om te feesten. Na twee jaar mag het weer. Wat zijn ze gelukkig. Lange tijd stond het uitgaansleven stil. Ja, ergens een keer 'dansen met Jansen'. Dat duurde maar even, het resulteerde immers in een volgende lockdown. Waar het nu op uit gaat draaien: geen idee. Maar dit is meegenomen en er wordt dubbel en dwars van genoten.

Oorlog versus corona

Oorlog versus corona: het is geen vergelijking, in geen enkel opzicht. Wat lijken coronamaatregelen in het niets te verdwijnen, als je ziet dat er elders mensen vluchten voor hun leven. Voor een oorlog die zo onrechtvaardig is. Met een leider die zich onoverwinnelijk voelt, de wereld in zijn gezicht uitlacht en niemand anders dan zichzelf serieus lijkt te nemen. Het is onmogelijk om je in de denkwereld van deze man te verplaatsen.

Kortom, één ding is helder geworden de afgelopen jaren. Benadrukt door de gebeurtenissen van afgelopen week. Pluk de dag. Geniet nu, morgen kan alles anders zijn.

En als we ons in de tussentijd in kunnen zetten om medeburgers op deze wereldbol te helpen: doen! Of ze nu uit de Oekraïne, Syrië, Jemen of Afghanistan gevlucht zijn. Dat heet Noaberschap. Naast carnaval óók hetgeen waar Twente sterk in is.

Wil je reageren op deze column of een onderwerp onder de aandacht brengen? Mail naar [email protected]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.