Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Hengelo

Staatssecretaris Heijnen: 'Geen Noordtak is ook een scenario'

08 22 noordtak gesprek heijnen
Om tafel met Heijnen over de Noordtak.
Beeld: Twente FM

HENGELO – De aangenomen motie voor een nader onderzoek naar de haalbaarheid van de Noordtak Betuwelijn is niet voorsorteren op een besluit dat 'toch wel genomen gaat worden'. Dat benadrukte Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.


Heijnen was maandag 21 februari in Hengelo, om in gesprek te gaan over de plannen voor de Noordtak Betuwelijn. Ze gaf daarmee gehoor aan de uitnodiging van meerdere CDA-afdelingen in Twente, waaronder die van Oldenzaal.

Afgelopen november werd er in de Tweede Kamer een motie aangenomen voor een nader onderzoek naar de haalbaarheid van de Noordtak. Heijnen was al de hele dag al op pad in het oosten van het land, voordat ze in de namiddag in Hengelo aankwam. "Het is goed dat ik even langskom om te vertellen wat de status is van het onderzoek. Dat we met elkaar bespreken wat wijsheid is."

Heijnen gaf aan dat de aangenomen motie geen voorsorteren is op een besluit dat toch wel genomen gaat worden, zoals velen dat beleven. Het eerdere positieve advies vanuit het kabinet is in haar beleving vanuit een groter kader in een onderzoek naar vervoersstromen afgegeven.

In het onderzoek wordt onder andere gekeken naar wat nuttig en noodzakelijk is en wat haalbaar en betaalbaar is. "Hoe kijken inwoners er tegenaan die rechtstreeks geraakt worden door deze Noordtak en hoe kijkt het bedrijfsleven er tegenaan? Alle signalen worden verzameld. Deze signalen neem ik mee terug naar Den Haag", aldus Heijnen.

"De mensen hebben zich vandaag goed laten horen. Ik wil wel benadrukken dat ook wat mij betreft het zo kan zijn dat de Noordtak er helemaal niet komt. Dat is ook een scenario", benadrukt Heijnen. "Belangrijk dat er in Den Haag aandacht is voor de regio's. Zelf kom ik ook uit de regio", aldus Heijnen - die zelf uit Spaubeek, een dorp in Zuid-Limburg - komt.

Vanuit de lokale politiek wordt er goed gereageerd op het verhaal van Heijnen. "Goed dat de staatssecretaris de tijd neemt en het 'echte' gesprek aan gaat met ons", aldus José Seiger van CDA Oldenzaal. "We hebben onze zorgen duidelijk gemaakt en daar gaat ze mee aan de slag."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.