Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Tegengeluid is noodzaak

Bouwien20foto20voor20site
Bouwien Rutten
Beeld: Twente FM

Sinds kort ga ik in mijn vrije tijd op pad voor Twente FM. Eerder mocht ik al geregeld vanuit een politieke rol in Twente wordt wakker met Wim van Laar iets melden over lopende politieke dossiers.


Toen al kwamen de afvalwaterinjecties in de Noordoost-Twentse bodem voorbij. Nog steeds wordt er massaal gestreden tegen deze lozing van giftig water in de diepe ondergrond. Met frontmannen Freddy Mensink en Herman Finkers voorop.
De massale bomenkap, waar ik (en velen met mij), niet blij van wordt en simpelweg niet begrijp. Het staat haaks op het reduceren van stikstof. Natura 2000-wetgeving, met ingrijpende gevolgen voor de leefbaarheid en toekomst van ons mooie Twente. Zomaar een paar onderwerpen die helaas nog steeds actueel zijn en voorlopig niet lijken te veranderen.

Tegengeluid

Tegenwoordig mag ik vanaf 'de andere kant' op pad, als reporter. Mensen interviewen die zich bezig houden met diverse plannen of er tegen protesteren. Mijn eerste interviews nam ik enkele weken geleden af met Michael Sijbom - bestuurder Landschap Overijssel - en het Twentse Kamerlid Pieter Omtzigt, tijdens de onthulling van een protestbord tegen de Noordtak van de Betuwelijn. Wat word ik er blij van wanneer mensen zo actief opstaan tegen dergelijke plannen. Het is hard nodig, het tegengeluid.

Ingrijpende beslissingen lijken genomen te worden alsof het niets is. Vaak vanuit het westen van het land. Er wordt vast kort stilgestaan bij de - soms onomkeerbare - gevolgen tijdens de theoretische uitwerking van de plannen. Na het einde van een werkdag is dit ook snel vergeten door de planmakers. Je stapt in Den Haag op de fiets of in de tram naar huis en Twente is vervolgens heel, heel ver van je bed... Laat staan een spoorlijn dwars door het natuurgebied van Twente. Of vervuild water in de grond. Dat laatste zie je immers niet?

Laat van je horen

De afgelopen jaren hebben Twentenaren geleerd van zich te laten horen. Dat zit niet in de natuurlijke genen, want: 'gewoon doen en niet te veel lullen'. De doorsnee Tukker is een doener en vooral bescheiden in gedrag. Telkens weer bemerken de Tukkers dat stil blijven niet helpt. Het tegengeluid is noodzaak. Anders walst Den Haag over hen heen met het vaak niet uitlegbare beleid. Of dat nu is met een spoorlijn, het dumpen van afvalwater of ingrijpende regelgeving voor natuur en ondernemers.

Hebben wij in Twente altijd gelijk? Weten ze in de Randstad niet waar ze mee bezig zijn met de uitwerking voor ons gebied? De waarheid zal ergens in het midden liggen. Als er geen tegengeluid is, weten we zeker dat plannen vanuit de theorie worden gemaakt, met gebrek aan de benodigde praktijkinzichten.

De aankomende tijd ga ik voor Twente FM op pad om inwoners en politici een stem te geven. Luisteren en hen een podium geven. Wel vanuit ieders blikveld. Wellicht komen we een heel klein beetje dichter tot elkaar. Als ik daar een (kleine) bijdrage aan mag leveren, graag.

Weet mij te vinden, een mail naar [email protected] is zo gedaan. In de tussentijd, blijf vooral luisteren naar die leuke ochtendshow van Wim. Dat blijft een mooi podium en wie weet, zie je jezelf later terug in de journalistiek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.