Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Oonze Keark Langeveen houdt infobijeenkomst over plannen

Langeveen Bruinehaar
Langeveen_Bruinehaar
Beeld: Twente FM

LANGEVEEN - De kerk als kloppend hart van Langeveen behouden, voor in elk geval de komende vijftig jaar: dat is het streven van stichting Oonze Keark. Zonder projectontwikkelaars, met inwoners van Langeveen. Dinsdag 8 maart wordt een informatiebijeenkomst gehouden.


In een folder die deze week huis-aan-huis verspreid wordt legt de stichting Oonze Keark haar plannen voor aan de inwoners van Langeveen. Plannen voor kerk, parochiecentrum, pastorie en pastorietuin: 'Oons Keark-èèrf'. De stichting Oonze Keark werd anderhalf jaar geleden opgericht, toen bleek dat het onroerend goed van Langeveen zou verdwijnen naar Tubbergen. Ook de aangekondigde sluiting van de kerk wil de stichting niet zonder meer naast zich neer leggen.

"Intussen zijn we weer een paar jaar verder en zijn we op het punt gekomen om verder te denken in oplossingen", aldus voorzitter Petra Plegt. "We hebben inmiddels subsidie aangevraagd voor het ontwikkelen van een kerkenvisie. Dat betekent dat je als dorp gaat nadenken hoe je de functie van de kerk en haar bijgebouwen in de toekomst wil zien. Wij hebben daar goed over nagedacht en hebben een concept kerkenvisie ontwikkeld waarbij de kerk en haar bijgebouwen het kloppend hart van Langeveen worden."

"Met kloppend hart bedoelen we dat vele groepen mensen elkaar bijna dagelijks gaan tegenkomen rond dit Keark Eerf. Dat zijn de vrijwilligers van het onderhoud, de koren, de parochianen maar ook mogelijk mensen met een beperking en samenwerkingen met scholen in de buurt", aldus Plegt.

Vernieuwing katholieke kerk

Er is één bijzonder uitgangspunt waar de stichting een vernieuwing van de katholieke kerk ziet. "We willen het bisdom voorstellen om de kerk op te kunnen splitsen", vertelt Yvonne Nijhuis van de stichting. "Het voorste deel zou dan in de eredienst kunnen blijven. Het achterste deel kan worden herbestemd, flexibel, zodat bij uitvaarten en trouwerijen dit deel er eenvoudig bijgetrokken kan worden."

Nijhuis: "Op zich is dit opdelen niet geheel bijzonder. Het bijzondere van het Langeveense plan is dat de kerk wel wordt verworven door de stichting. Tot op heden is het niet mogelijk om een kerk in de eredienst te hebben die niet in handen van het bisdom is. Dit is echt uniek, het biedt enorme kansen voor alle geloofsgemeenschappen in Nederland om sluiting te voorkomen wanneer de geloofsgemeenschap nog levensvatbaar is."

Ook de beide koren met hun sociale functie blijven, met de eredienst, binnen de kerk, bestaan. "We willen het kerkelijk erfgoed bewaren en niet ontmantelen", benadrukt Plegt. Voor het plan om de eredienst in de kerk te behouden is toestemming van het bisdom nodig. "We hopen dat de bisschop hiervoor permissie geeft, het zou de redding voor het katholieke geloof in Nederland kunnen zijn, denken wij."

Parochiehuis als sociaal dorpshart

Mogelijkheden voor het parochiehuis, als sociaal hart van het dorp, zijn er genoeg. "Ons parochiecentrum kan met enkele aanpassingen perfect plek bieden voor de dagopvang van kinderen en jongeren met een beperking. Een keuken, de tuin en de ontmoetingsruimtes zijn passende locaties om dagelijks bezig te zijn. Samen koken, lekker in de tuin aan het werk."

Er is een mogelijkheid voor een theefabriek, waar huisgemaakte scones en cakejes geserveerd worden, door de mensen van de dagbesteding. Langeveen mist een winkel voor de dagelijkse boodschappen. Een assortiment van vaste producten in een Plus-punt ziet de stichting voor zich.

Plegt: "In samenwerking met de Plus en de dagbesteding zou een Plus-punt gerealiseerd kunnen worden, met een assortiment van vaste producten. Verse producten kunnen geleverd worden op bestelling." Andere mogelijkheden zijn een pakketservice-punt, sorteercentrum en alternatieve bioscoop voor ouderen. "Maar ook eetclubs en allerlei workshops zijn zaken waar je aan kunt denken in de avonduren."

Appartementen in de pastorie

Ook voor de pastorie zijn er meerdere ideeën, geeft Plegt aan. "Het gebouw kan onderverdeeld worden in zes appartementen, betaalbare appartementen voor jongeren en iets duurdere voor ouderen. Langeveen kan ook kiezen voor een Samen Leven-huis. Zo kan de pastorie als locatie dienen voor twaalf zit-woonkamers voor jeugdigen met een beperking." In en rondom de kerk zijn volop mogelijkheden voor dagbesteding of zinvolle besteding van de vrije tijd.

Pastorietuin wordt Tuin van Moes

Een van de ideeën is om de pastorietuin in te richten als tuin waar mensen met een klein inkomen gratis hun verse zomer- en wintergroenten kunnen halen. "Mensen die meer te besteden hebben kunnen natuurlijk ook hier hun verse groenten halen, maar zij betalen ervoor. De moestuin is een prima plek voor dagbesteding. Misschien zelfs onder leiding van het Zone College. Vanuit de pastorietuin kunnen dorpsommetjes starten. In de tuin kan een kinderboerderij gerealiseerd worden. En een natuurlijke speelplek voor de jeugd, met speelmogelijkheden met zand en water."

"We denken de plannen te kunnen realiseren met de mensen uit Langeveen. Er zijn ten slotte harde werkers en er is genoeg deskundigheid. Financieren zouden we ook het liefst doen met de mensen uit Langeveen, bijvoorbeeld door middel van een lening die op termijn terugbetaald wordt. Ook zijn we aan het nagaan welke subsidies er mogelijk zijn. Mooi zou zijn dat iedereen, die potentie ziet in de plannen, een duit in het zakje wil doen", geeft Plegt aan.

Wringende schoen

De stichting hoopte onlangs de eerste 25.000 euro binnen te halen door een winnend idee in te dienen bij de Provincie Overijssel. De provincie schreef de prijsvraag 'Kerkdorpen in beweging uit' met als doel dat kerkdorpen gingen nadenken over herbestemming van hun dorpskerk en bijgebouwen. Ook Oonze Keark diende haar plan in, en presenteerde dat aan een aantal organisaties uit Langeveen, waaronder een afvaardiging van stichting MV-L.

"Iedereen was enthousiast", aldus Nijhuis. "Helaas diende de stichting MV-L een aantal dagen daarna ook een plan in, waardoor Langeveen als dorp niet meer meestreed voor een prijs, omdat een dorp geen twee plannen mocht presenteren."

En daar wringt zich de schoen. "Stichting Oonze Keark wil graag samenwerken, plannen ontwikkelen voor de kerk, maar het lukt tot op heden niet de samenwerking met MV-L goed te laten verlopen. We gaan in dit nieuwe jaar kijken of er toch nog iets tot stand kan komen, want zo kun je als dorp niet verder", zegt Nijhuis. "We moeten niet op deze manier de strijd aangaan met elkaar want dat leidt ertoe dat je Langeveen tekort doet, in dit geval mogelijk 25.000 euro die naar andere dorpen gaat! Dat kan en mag niet weer gebeuren en daar gaan we ons in 2022 sterk voor maken."

Er zijn dus ideeën genoeg in Langeveen. Waarvoor gekozen wordt, ligt aan de mensen uit Langeveen. "Wat we vooral niet willen is de hele kerk veranderen en leeghalen, want dan ben je alles kwijt, dan is de beleving van de kerk weg. Onze kerk is nog levend, je deelt een nekslag uit als je nu een volledige herbestemming gaat geven aan de kerk. Ons uitgangspunt is dat 't hele Keark Eèrf behouden blijft voor Langeveen", zegt Plegt. "Nu en in de toekomst. En dat zonder projectontwikkelaars!"

Infobijeenkomst 8 maart

Het bestuur van de stichting bestaat naast Petra Plegt en Yvonne Nijhuis uit Gerard Oude Avenhuis, Gerrit Derkink, Bertus Nijhuis, Yvonne Munsterhuis, Monique Pouwels en Johan Oude Hesselink. De stichting houdt een informatiebijeenkomst op 8 maart - aanvang 19.30 uur - in het Parochiecentrum van de kerk. Mensen uit Langeveen kunnen dan reageren op de plannen, vragen stellen en/of nog andere ideeën op tafel leggen. Aanmelden is verplicht en kan via: [email protected] of Whatts-App: 06-44916464.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.