Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Gebreide borsten: hét alternatief voor siliconen implantaten?

Gebreide20borsten
Sannie Heinink breit borstimplantaten
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Siliconen, borstprotheses of speciale hemden. Als je borstkanker hebt gehad, zijn er veel mogelijkheden waar je uit kan kiezen. Toch kiezen veel vrouwen nog steeds voor siliconen borstimplantaten. De Oldenzaalse Lies Koster biedt met haar stichting Tricot Tieten een veel vergeten alternatief: gebreide borsten.


Dit artikel is tot stand gekomen vanuit de samenwerking met RTV Oost.

Lies begon zes jaar geleden met het breien van borsten, nadat een Amerikaanse vriendin haar wees op deze vorm van protheses. De reden om haar stichting te starten, was simpel. "Siliconen zijn zwaar en je draagt ze natuurlijk inwendig, met alle risico’s van dien."

In de woonkamer van Lies staan her en der bakken met de protheses in alle maten. "We kunnen ze aanpassen aan de wensen van de patiënt", vertelt ze. De protheses draag je in een gewone bh. "Ze zijn heel licht, omdat ze van stof zijn en daardoor krijg je ook geen klachten als rugpijn."

Alternatief bieden

De Oldenzaalse wil met haar stichting een makkelijk alternatief bieden voor vrouwen. En dat doet ze niet alleen: ze wordt geholpen door vrijwilligsters die de borsten voor haar breien.

Een van die vrijwilligsters is Sannie Heinink (90). Ze woont in het woonzorgcentrum Molenkamp in Oldenzaal en sinds een aantal jaar helpt ze Lies met haar stichting. "Het is een priegelwerkje, maar wel een belangrijk priegelwerkje", vindt ze.

Ook Inge Kooijman, vrijwilliger bij het woonzorgcentrum, helpt mee. "Het is een mooi initiatief. Je maakt iets waar je echt anderen mee helpt. En het is eigenlijk heel simpel, het patroon is ook gewoon online te vinden." Hoeveel borsten ze al gemaakt heeft, weet Inge niet. "Heel veel", lacht ze.

Transgender

Lies is maar wat blij met haar vrijwilligers, omdat ze de vraag niet alleen aan kan. Steeds meer mensen weten de stichting te vinden. "Het is een alternatief dat nog niet zo bekend is. Dat ze me kunnen vinden, betekent dat er steeds meer kennis is over alternatieven."

De protheses zijn overigens niet alleen voor kankerpatiënten, maar worden ook vaak aangevraagd door jongens of mannen die nog in transitie zijn. "Als ze in het begin van de transitie zitten, maar al wel graag als vrouw naar buiten willen treden kan dit net het stapje zijn dat ze nodig hebben."

Ziekenhuizen

De Oldenzaalse hoopt dat ziekenhuizen haar protheses meenemen in de voorlichting die vrouwen krijgen aan het begin van het project. Volgens haar gaat het nog te vaak om alleen de siliconen.

Zowel Isala in Zwolle als de ZGT in Hengelo en Almelo benoemen dat zij externe protheses als optie geven aan hun patiënten en dit meenemen tijdens de voorlichting. Hieronder vallen bijvoorbeeld de lichte stoffen/gebreide protheses en zwemprotheses.

De ZGT verwijst door naar de Nederlandse vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) wanneer het over de risico’s van siliconen borstprothesen gaat. Maar benoemt wel: "ZGT is erg innoverend rondom dit thema en we zijn ook actief in het bieden van alle vormen van alternatieve borstreconstructies."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.