Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Vijlbrief komt graag op werkbezoek naar Twente

MG 3861
Start campagne 'Wij zijn het SAT!'
Beeld: Twente FM

TWENTE - Staatssecretaris Hans Vijlbrief komt graag op werkbezoek in het gebied waar afvalwater wordt geïnjecteerd. Dat zegt hij in de beantwoording op Kamervragen van Pieter Omtzigt (Groep Omtzigt) en Suzanne Kröger (GroenLinks).


De Tweede Kamer nam in december 2021 een motie aan van hoofdindiener Agnes Mulder (CDA) tegen het injecteren van afvalwater in de Twentse ondergrond. Huidig staatsecretaris Vijlbrief stemde als Kamerlid nog voor deze motie.
In een uitzending van de Hofbar van 2 februari gaf hij aan dat Nederland een ‘bananenrepubliek’ zou zijn wanneer het kabinet deze motie zou uitvoeren. Volgens Vijlbrief is er geen rechtsgrond om deze injectie stop te zetten. Vijlbrief geeft ook aan slechts te herhalen wat zijn voorganger heeft gezegd in de uitzending van de Hofbar. In de beantwoording geeft hij te kennen dat er een brief volgt waarin de Kamer wordt geïnformeerd over de uitvoering van deze motie.

Wat Vijlbrief betreft geeft hij uitvoering aan de motie door de herevaluatie naar voren te halen en vervolgens snel een besluit te nemen. Hij heeft de NAM een termijn gesteld om de herevaluatie voor 1 juli 2022 in te dienen. Tot die tijd houdt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) toezicht op de afvalwaterinjectie. Alleen bij overtreding van de vergunning is het stilleggen van de afvalwaterinjectie mogelijk, aldus de reactie van staatssecretaris Vijlbrief.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.