Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Discussie over klooster Ootmarsum in raad Dinkelland: 'Verlies geen 3, maar 7,1 miljoen'

Ootmarsum klooster
Ootmarsum klooster
Beeld: Twente FM

OOTMARSUM - Het klooster in Ootmarsum kostte de Gemeente Dinkelland de afgelopen jaren een flinke som geld. Ruim drie miljoen euro, zo liet wethouder Benno Brand in november van 2020 weten, vlak nadat het klooster voor 720.000 euro verkocht was aan Gerard Kosse. Burgerbelangen Dinkelland vertrouwde de cijfers niet, ging op onderzoek uit en stelt dat het daadwerkelijke verlies van de gemeente 7,1 miljoen euro is.


Waar wethouder Brand eind 2020 aangaf blij te zijn dat het kloosterdossier met de verkoop definitief gesloten kon worden, komt de kwestie nu als een boemerang terug in de raad. Burgerbelangen Dinkelland presenteerde dinsdagavond na 'meer dan een jaar aan intensief speurwerk' de cijfers, waaruit bleek dat er geen 3 miljoen verlies is geleden op het klooster, maar ruim 7,1 miljoen. Fractievoorzitter Fons Maathuis stelt dat het pijnlijk is om te constateren dat het College van B&W 'alles in het werk heeft gesteld om elke vorm van transparantie te vermijden in de weergave van het werkelijke verlies na de verkoop van het klooster in Ootmarsum.'

WOB-verzoeken 'weggelachen'

Om inzicht te krijgen in de verschillende geldstromen rondom het klooster in Ootmarsum, vroeg Burgerbelangen Dinkelland tijdens de raads- en commissievergaderingen om inhoudelijke informatie, maar die verzoeken werden niet gehonoreerd. "Weggelachen zelfs", vertelt Maathuis. Burgerbelangen probeerde het in eerste instantie door de stukken gewoon op te vragen, maar had uiteindelijk meerdere WOB-verzoeken nodig om de gevraagde stukken boven water te krijgen.

Na het bestuderen van die stukken, tien volle ordners (ongeveer 1.500 pagina's), een USB-stick met informatie en een A4 met het exploitatieverlies, concludeert Burgerbelangen Dinkelland dat het klooster in Ootmarsum de gemeente 7,1 miljoen euro heeft gekost. "Dat is gigantisch", vervolgt Maathuis. "Willens en wetens hebben ze de gemeenteraad en de inwoners misleid. Ze kunnen zeggen wat ze willen, maar ik heb hier allemaal feiten. Ik kan alles aantonen, geen probleem."

Verontwaardiging

Dat Maathuis het bovenstaande onderwerp aanvoerde in de open debatronde, zorgde voor verbazing bij de andere partijen. Het CDA, de VVD en Lokaal Dinkelland distantieerden zich van de uitspraken. Marcel Tijink van de VVD vond de handelswijze van Maathuis verwerpelijk. "Het is een verschrikkelijk verhaal, een monoloog die op ons wordt afgevuurd. Meneer Maathuis, pas op met wat u zegt. Ik hoop echt dat u de waarheid vertelt."

Vooral het feit dat Maathuis een 'monoloog voerde', zonder de andere partijen van tevoren op de hoogte te stellen van de cijfers, wordt door het CDA, de VVD en Lokaal Dinkelland als reden gezien om geen commentaar te geven. GroenLinks en de PvdA kunnen zich daarin vinden. "Ik ben het niet met de woordkeuze van meneer Maathuis eens, maar het is wél zo dat de boodschapper wordt geslachtofferd", stelt Cel Severijn van de PvdA. "Er liggen nu een aantal vragen op tafel waar ik de antwoorden niet op ken. Daar zou ik van het college graag antwoord op krijgen."

Wethouder verbaasd

Wethouder Benno Brand, die er door Maathuis van beschuldigd wordt het daadwerkelijke verlies van naar verluidt 7,1 miljoen euro achter te hebben gehouden van de raad en de inwoners van Dinkelland, wil niet inhoudelijk reageren op de aantijgingen. "Ik weet niet zo goed wat ik hierop moet zeggen. Ik ging ervan uit dat er een open debatronde plaats zou vinden over het klooster. En niet een verhaal waar hij al vaker om gevraagd heeft: of ik niet zou willen aftreden. Hij trekt mijn integriteit in twijfel."

Brand wil graag meewerken, maar niet op de manier waarop het debat dinsdag gevoerd werd. "Meneer Maathuis kan alle transparantie krijgen. Ik stel voor dat hij de vragen schriftelijk stelt, dan krijgt hij de antwoorden." Maathuis nam hier echter geen genoegen mee. "Waarom hebt u in de commissievergadering van november 2020 aangegeven dat het drie miljoen is? Het is 7,1 miljoen, dat is 4,1 miljoen meer. Dit is zo'n cruciale vraag: hoe kan dat?"

Voorzitter grijpt in

De vraag waar het grote verschil in verlies vandaan zou moeten komen, krijgt Maathuis tijdens de vergadering van dinsdagavond niet beantwoord. Burgemeester John Joosten grijpt in en gaat verder met het volgende punt op de agenda. "We hadden deze informatie op een andere manier met elkaar moeten delen. Nu is het uw verhaal, meneer Maathuis, zonder dat iemand anders er een oordeel over kan vellen. Jammer, want dit onderwerp verdient een goede behandeling. Dat sta ik niet in de weg."

"Alles wordt nu in het negatieve getrokken", pareert Maathuis. "Het enige wat we doen, is opkomen voor onze inwoners. Als we alle documenten meteen ontvangen hadden, was het deze zomer misschien al behandeld." Joosten wil echter geen tijd meer besteden aan het onderwerp. "Zonder bewijsvoering aan de rest van de gemeenteraad kan ik u het woord niet meer geven, de rest heeft geen inzage gekregen in de cijfers. Dit agendapunt is gesloten."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.