Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Was- en strijkservice (WaST) start in Oldenzaal

Wasmachine
wasmachine
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Inwoners die hun eigen was en strijk niet zelf kunnen doen kunnen voortaan gebruik maken van de nieuwe was- en strijkservice WaST.


Zij krijgen hiervoor op dit moment nog vaak huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo. De gemeente heeft de afgelopen maanden samen met Hoi Services gewerkt aan de realisatie van een was- en strijkservice aan de Nijverheidsstraat 97 in Oldenzaal. Zorgaanbieders die de was momenteel voor hun cliënten verzorgen, zijn hierover door de gemeente geïnformeerd.

Wethouder Rob Christenhusz: “WaST is een algemene voorziening waar alle inwoners van Oldenzaal gebruik van kunnen maken. Inwoners met een Wmo- indicatie kunnen dit doen tegen een gereduceerd tarief.”

Inwoners voor wie hun huidige was- en strijk voorziening anders georganiseerd gaat worden krijgen hierover binnen enkele weken persoonlijk bericht.

Wmo en huishoudelijke ondersteuning
De gemeente is vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verantwoordelijk voor het bieden van ondersteuning aan inwoners die huishoudelijke taken niet langer kunnen uitvoeren. Op dit moment wordt wassen en strijken vaak individueel via zorgaanbieders verzorgd. In de gemeenten Losser en Tubbergen wordt er al gewerkt met een was- en strijkservice. Met een eigen was- en strijkservice voldoet de gemeente aan de wettelijke zorgplicht in het kader van de Wmo.

Krachtige samenleving
Het beleid van de gemeente is erop gericht dat inwoners in een krachtige samenleving zichzelf kunnen helpen en dat de benodigde ondersteuning hiervoor laagdrempelig en dichtbij georganiseerd wordt. De gemeente biedt hierbij een passende oplossing, binnen de beschikbare middelen. Christenhusz: “Waar mogelijk proberen we de toenemende zorgkosten in te perken zonder dat dit ten koste gaat van de zorgkwaliteit. Een centrale was- en strijkvoorziening is daar een goed voorbeeld van.” Net als veel andere gemeenten heeft Oldenzaal te kampen met een groeiende vergrijzing, toename van inwoners die een beroep doen op de sociale voorzieningen en een tekort aan inkomsten vanuit het Rijk.

Hoe werkt WaST?
Alle inwoners van Oldenzaal kunnen hun waszakken aanbieden. De was wordt dan aan huis opgehaald, (anoniem) gewassen, gestreken en vervolgens weer thuis afgeleverd. Een centrale was- en strijkservice kent meerdere voordelen: iedereen kan er gebruik van maken; het ontlast zorgaanbieders; bespaart kosten en het biedt inwoners met een achterstand tot de arbeidsmarkt de kans om via dit soort werkzaamheden duurzaam te (re)integreren.

Meer informatie
Meer informatie over de was- en strijkservice WaST is te vinden op de website www.wast-

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.