Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

CDA Overijssel dringt opnieuw aan op drinkwater uit oppervlaktewater

Glas water kraan
glas water
Beeld: Twente FM

TWENTE - Het CDA Overijssel wil dat er meer drinkwater uit oppervlaktewater wordt gewonnen om te voorkomen dat er schade ontstaat aan de natuur in Overijssel.


Door in de winter vooral oppervlaktewater te gebruiken uit bijvoorbeeld de IJssel wordt grondwater gespaard voor de zomermaanden. Van een dreigend tekort aan drinkwater in de zomer is volgens het CDA dan geen sprake meer.
Het is niet voor het eerst dat CDA aandringt op het winnen van drinkwater uit oppervlaktewater. In december 2020 namen Provinciale Staten op initiatief van het CDA- Statenlid Bart van Moorsel een amendement van deze strekking aan. Het drinkwaterbedrijf Vitens zet echter onverminderd in op het winnen van grondwater, zelfs door bij de provincie erop aan te dringen dat de vergunningen daarvoor worden verruimd om te voorkomen dat al komende zomer een tekort aan drinkwater dreigt. Het CDA wil van Gedeputeerde Staten weten of er afgelopen jaar met Vitens is gesproken over het gebruiken van oppervlaktewater en zo ja, of het drinkwaterbedrijf inmiddels plannen hiervoor ontwikkelt. Mocht Vitens toch alleen willen inzetten op het verder benutten en zelfs uitbreiden van het winnen van grondwater dan zou overwogen kunnen worden om een extra heffing daarop toe te passen om het drinkwaterbedrijf toch op andere gedachten te brengen. Het college van Gedeputeerde Staten krijgt ook de vraag voorgelegd of er wellicht andere bedrijven dan Vitens zijn die drinkwater uit oppervlaktewater kunnen leveren, bijvoorbeeld aan bedrijven. Er wordt verder gewezen op het Enschedese bedrijf NX Filtration dat gespecialiseerd is in het zuiveren van oppervlaktewater en grondwater en daarvoor wereldwijd systemen levert. Het CDA wil tenslotte van Gedeputeerde Staten weten in hoeverre een dreigend tekort aan drinkwater de bouw van nieuwe woningen of de vestiging van bedrijven dwarsboomt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.