Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Cynisme na NAM-belofte: 'Pas als laatste vrachtwagens vertrokken zijn, geloof ik het'

Thumbnail keuze 3
De NAM-locatie in Rossum
Beeld: Twente FM

ROSSUM – De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) kondigde dinsdagavond aan het injecteren van afvalwater in de Twentse grond te stoppen. Dit proces kan echter nog drie jaar gaan duren. In de Dinkellandse politiek én bij de buurtbewoners wordt er cynisch gereageerd op het nieuws.


De NAM wil het afvalwater van de oliewinning in Schoonebeek terug gaan brengen in de Drentse grond, waar dat nu nog in de Twentse bodem wordt gepompt. Er moet echter het nodige geregeld worden wat betreft de vergunningen, hetgeen nog drie jaar kan duren. Om de oliewinning niet stop te hoeven zetten, is de NAM van plan om tot die tijd door te gaan met de injecties in de Twentse bodem.

"Ons standpunt blijft echter hetzelfde: de afvalwaterinjecties moeten per direct en definitief stoppen", aldus Marc Smellink, fractievoorzitter van CDA Dinkelland. "De NAM stelt allerlei randvoorwaarden. Er moet een vergunning geregeld worden in Drenthe, om daar het afvalwater te injecteren. Dat is het verplaatsen van het probleem en het is nog maar de vraag of dat een haalbare kaart is."

Cynisme na NAM-plannen

De NAM is inmiddels druk bezig om het bedrijf op te splitsen in vier onafhankelijke bv's, waarvan er één belast wordt met alle gas- en olieprojecten in Oost-Nederland. Dat gaat zeker een jaar van voorbereiding kosten. Mocht dit voltooid zijn, dan wil de NAM deze bv’s verkopen. Die plannen kunnen op weinig steun rekenen van Benny Tijkotte van Lokaal Dinkelland.

"Ik denk dat ze proberen om de weerstand tegen de afvalwaterinjecties de komende jaren naar de achtergrond te drukken, de NAM probeert tijd te winnen. Ik moet nog maar zien of de injecties daadwerkelijk gaan stoppen", is Tijkotte duidelijk. "Het stoort ons als partijen in Dinkelland dat de NAM weer een mooi verhaal hield dinsdag. Dat de injecties veilig zijn en dat het allemaal wel goed gaat komen. Het is dieptriest dat men niet voldoende lering heeft getrokken uit het verleden. Je moet de problemen niet naar de toekomst verleggen."

Het is dieptriest dat men niet voldoende lering heeft getrokken uit het verleden

De problemen rondom de NAM-locatie aan de Tramweg in Rossum spelen al langere tijd. Buurtbewoner Peter Rorink is er na 25 jaar helemaal klaar mee en haakt in op de uitspraken van Tijkotte. "De NAM wil de aardoliewinning onderbrengen in een aparte bv. Het zal me niet verbazen wanneer deze binnen drie jaar verkocht wordt. Dan kunnen ze drie jaar langer blijven produceren en vervolgens kunnen wij over drie jaar met een andere partij afspraken gaan maken."

Het vertrouwen in de NAM is bij Rorink tot een dieptepunt gedaald. "De beloftes die ze gemaakt hebben... Het zegt me niet zo veel meer. Pas als er hier ontmanteld wordt en de laatste vrachtwagens vertrokken zijn, geloof ik het. Het economisch gewin is voor de NAM het belangrijkste." En de natuur in Twente? "Dat is slechts bijzaak", aldus Rorink.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.