Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Mobiel stembureau in Oldenzaal

Verkiezingen
Verkiezingen Stembiljet
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - In Oldenzaal staat tijdens de gemeenteraadsverkiezingen een mobiel stembureau op de Groote Markt. De voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn inmiddels in volle gang.


Op woensdag 16 maart 2022 staan de gemeenteraadsverkiezingen gepland. Om de doorstroming in de stemlokalen en de afhandeling goed te laten verlopen kiest het college ervoor in Oldenzaal achttien stemlokalen open te stellen, net als in 2021.
Deze achttien locaties zijn uiteraard goed toegankelijk voor mindervaliden.
Daarnaast zijn er alternatieve manieren om te stemmen voor mensen die kwetsbaar zijn: zij kunnen bijvoorbeeld vervroegd stemmen of een machtiging verstrekken aan iemand.
Er zijn speciale stembureaus voor de bewoners van zorgcentra gepland.

Ten opzichte van de verkiezingen in 2021 zijn er twee vaste stemlocaties gewijzigd.
Nieuw zijn de stemlokalen in het verenigingsgebouw Semper Crescendo (in plaats van ontmoetingscentrum Abdij) en in het schoolgebouw Bentheimerstraat - ingang Molenstraat (in plaats van Twents Carmel College, locatie Potskamp).

Nieuw in Oldenzaal is ook de invoering van een mobiel stembureau. Daar kan op de Groote Markt tussen 16.00 - 20.45 uur gestemd worden. Het mobiele stembureau is een initiatief van de jeugdraad Oldenzaal. De jeugdraad richt zich hiermee in het bijzonder op de jonge kiezers, maar ook alle andere kiezers zijn in dit stembureau van harte welkom.

Voor kiezers uit risicogroepen is het mogelijk om op 14 en 15 maart vroegtijdig hun stem uit te brengen. Dit kan op twee plekken: in het stadhuis en bij wijkcentrum ’t Blikpunt. De andere stemlokalen zijn op deze dagen gesloten!
Kiezers uit risicogroepen die de drukte op de verkiezingsdag zelf willen mijden, hebben zo een alternatief om toch zelf te kunnen stemmen.

Eigen stembureau voor bewoners zorgcentra

Door de pandemie vervallen de zorgcentra als vast stemlokaal. Hiervoor in de plaats richten we daar bijzondere stembureaus in met beperkte zittingstijden die alleen toegankelijk zijn voor de bewoners en medewerkers van de zorgcentra.
In overleg met de zorgcentra zorgen we er zo voor dat de drempel om te gaan stemmen zo laag mogelijk is en het stemmen veilig kan verlopen. Dit geldt voor de volgende zorgcentra: Mariahof, Scholtenhof, Molenkamp en Zonnestraal.

Ondanks al deze maatregelen is het niet uit te sluiten dat kwetsbare kiezers vanwege het coronavirus de gang naar het stemlokaal niet willen of durven maken. Deze kiezers kunnen een andere kiezer een schriftelijke of onderhandse volmacht geven. Per kiezer is het toegestaan om maximaal twee machtigingen aan te nemen.
Het advies is om vóór het stemmen de website van de gemeente te checken (www.oldenzaal.nl/verkiezingen) voor de laatste stand van zaken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.