Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Losser

Burgerforum duidelijk over aardgasvrij Beuningen en Losser: 'Volkomen onrealistisch'

Lies20ter20 Haar201
Lies ter Haar, fractievoorzitter Burgerforum Losser
Beeld: Twente FM

LOSSER – Burgerforum Losser dient tijdens de eerstkomende gemeenteraadsvergadering een motie in tegen de plannen om Beuningen en een gedeelte van Losser in 2030 aardgasvrij te maken. Volgens fractievoorzitter Lies ter Haar staan er nog veel te veel vraagtekens rondom de kwestie.


"Wij denken dat het volkomen onrealistisch is om er vanuit te gaan dat je in 2030 heel Beuningen en de helft van Losser aardgasvrij kunt maken. Of het überhaupt lukt is nog maar de vraag, maar in ieder geval niet voor 2030", zo vertelt Ter Haar in gesprek met Twente FM.

Dat er maatregelen nodig zijn om te verduurzamen, begrijpt Ter Haar ook. Maar dat moet dan wel haalbaar zijn. "We moeten een bepaalde kant op, dat ziet iedereen. Je ziet ook dat veel mensen al zonnepanelen nemen", aldus Ter Haar. "Het heeft meer tijd nodig. Denk bij het aardgasvrij maken aan nieuwbouwhuizen. Er zijn ook veel mensen die het vanuit zichzelf doen, die het geld ervoor hebben."

Kostenplaatje

En daar ligt het probleem volgens Ter Haar: het kostenplaatje is vaak veel te hoog. "Dat ligt tussen de 25.000 euro en 50.000 euro. Dan denk ik: wie kan dat betalen? Dat is het eerste wat de mensen vragen. Vooral als je wat ouder bent, dan ga je niet meer voor 50.000 euro aan je huis verbreken. Je steekt jezelf wel in de schulden."

Ter Haar stelt daarom dat er eerst goed onderzocht moet worden of het haalbaar is. Daarnaast moet het de mensen niet handen met geld kosten om hun huis aardgasvrij te maken. "De subsidie van 20 à 30 procent is natuurlijk ook een farce, dan moet je nog steeds 70 procent zelf betalen. En er zijn mensen die het zelf graag willen doen, maar het moet gedaan worden door een aannemer. Ze maken het ook niet gemakkelijk."

De subsidie van 20 à 30 procent is natuurlijk een farce

Dat er in Beuningen en Losser een klankbordgroep in het leven is geroepen om de stem van de inwoners over de kwestie te laten horen, is volgens Ter Haar een goed idee. Maar met de mening van de inwoners werd vervolgens maar weinig gedaan. "Die zijn er actief mee aan de slag gegaan en daar kwamen wat kritische geluiden uit. Maar in het concept dat er nu ligt, wordt dat niet mee genomen. De klankbordgroep voelt zich niet gehoord, waar zijn we nou eigenlijk mee bezig?"

Het zorgt ervoor dat het plan door sommigen niet gesteund wordt. "Die frustratie, dat snap ik. Als je gevraagd wordt: denk mee… Dan moet dat ook echt kunnen. Het is jammer, want we verliezen alle draagvlak."

Ter Haar stelt voor om de harde deadline van de verduurzaming voor 2030 eraf te halen. "Ik ben benieuwd naar hoe het college hierover denkt. Wat zien ze voor mogelijkheden? Het moet realistisch en betaalbaar zijn. Je kan mensen niet opzadelen met een lening van 40.000 euro die ze vervolgens niet af kunnen betalen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.