Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Westerhoff was als ME'er bij Elfstedentocht 1997: 'Rende spiernaakte man over het ijs'

Chantal Westerhoff
Chantal Westerhoff met Erica Terpstra
Beeld: Twente FM

FRIESLAND/TWENTE - Het is alweer 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd verreden in Friesland. Chantal Westerhoff was er, samen met een groot aantal collega's van de politie uit Twente, bij. Ze werd ingezet als ME'er, maar het werd uiteindelijk één groot feest.


Westerhoff was in 1997 nog politieagente in Almelo. Vanwege de Elfstedentocht werd een grote groep dienders uit Twente naar Friesland gestuurd. "Het was een geweldig evenement, we hebben er een geweldige dag beleefd", zo vertelt Westerhoff in gesprek met Twente FM.

Het leek volgens Westerhoff zo dat heel Nederland richting Friesland was getrokken, maar problemen deden zich nauwelijks voor. "Zo had ik elke dag wel willen werken, als ik nog bij de ME had gezeten. Het was één groot volksfeest. Geen agressie, iedereen maakte een feestje. Wij als politie eigenlijk ook."

Zo had ik elke dag wel willen werken, het was één groot volksfeest

Het bekende bruggetje bij Bartlehiem, waar de schaatsers twee keer passeren, was de plek waar Westerhoff stond opgesteld. "We waren die dag met 1.300 mensen van de politie aanwezig. Het is natuurlijk ook zo'n 200 kilometer, dat moet je beheersbaar houden. Het was onze taak dat alle mensen veilig zouden blijven, dat ze bijvoorbeeld niet door het ijs zouden zakken. Dat is gelukt."

Toch politie-inzet nodig

Een aantal agenten dacht creatief en nam schaatsen mee. "Zo konden ze snel ter plekke komen, mocht er ergens iets gebeuren", vervolgt Westerhoff, die zelf ook een keer in actie moest komen. "Een man rende op een gegeven moment spiernaakt over het ijs, daar moesten wij achteraan. Die hebben we uiteindelijk in een warme deken gewikkeld. We hebben hem ook geen proces-verbaal gekregen. Het was in mijn beleving alleen maar feest."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.