Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Kabelkunst: Twente Milieu en kunstenaar Rabahia geven workshops op basisscholen

Kabelkunst werken20van20groep207
Kabelkunst op de basisschool
Beeld: Twente FM

TWENTE – Kunst met kabels: het is een nieuw initiatief van Twente Milieu en kunstenaar Elian Rabahia, waarbij basisschoolkinderen bewust worden gemaakt van de waarde van allerlei verschillende kabels. Kinderen verzamelen de kabels zelf in, halen de metalen eruit en gaan vervolgens aan de slag om kunst te maken van de overgebleven materialen.


"Iedereen heeft thuis wel zo'n la of een doosje met kabels, maar daar doen ze vaak vrij weinig mee", zo vertelt Marianne Hutten van Twente Milieu over het kabelkunst-project in gesprek met Twente FM. "Maar het zijn hele waardevolle kabeltjes vaak, aangezien er materialen inzitten die hergebruikt kunnen worden."

Twente Milieu en Rabahia gaan samen met de basisschoolkinderen aan de slag met de kabeltjes. "Die willen we in gaan zamelen en ze worden ook gestript door de kinderen", vervolgt Hutten. "De metalen worden apart gelegd, waarna er met de overblijfselen een kunstwerk gemaakt kan worden. En dat levert schitterende creaties op."

Van idee naar workshop

Het initiatief begon allemaal met een idee van kunstenaar Elian Rabahia. Hij zoekt altijd naar nieuwe manieren om met kunst bezig te zijn en kreeg een ingeving toen hij achter het dashboard van een auto keek. "Toen ik al die kabeltjes zag, kreeg ik het idee om daarmee kunst te gaan maken. Het weggooien van de kabeltjes die niet meer gebruikt worden… Dat is toch zonde van al die kleuren?"

Rabahia heeft inmiddels een aantal kabelkunstwerken gemaakt, die hij tentoonstelt op verschillende exposities. "En we zijn nu begonnen met de workshops voor de basisschoolkinderen. De kinderen zijn duurzaam bezig en je stimuleert ze om creatief te zijn. Ieder kind heeft een ander idee, dus laat ze de keuze. Wat wil je gaan doen met de kabeltjes en hoe? En dank kunnen wij ze daarmee houden?"

Bewustwording

Aan de hand van een pilot in de gemeente Hof van Twente werd er bekeken hoe de basisschoolkinderen tegenover het initiatief stonden. Inmiddels wordt het project in Enschede, Hengelo en Oldenzaal uitgerold. "De deelnemende scholen krijgen van Twente Milieu een container met een blauwe deksel, speciaal voor het inzamelen van kabels en snoeren", vervolgt Hutten. "Vervolgens krijgen ze een paar weken de tijd om ze in te gaan zamelen en daarna komen wij langs voor de workshop."

Hoewel er pas net bekend is gemaakt dat de workshops bij voldoende belangstelling ook gehouden kunnen worden in Oldenzaal, kreeg Twente Milieu al snel positieve reacties. "Ik kreeg in de kerstvakantie al aanmeldingen van drie basisscholen uit Oldenzaal", aldus Hutten. "En dat in de vakantie: je kan wel zeggen dat de leerkrachten en kinderen positief zijn over het idee."

Inleverpunten

Heeft u nog kabeltjes en snoertjes thuis, waarmee u eigenlijk niets meer doet? Deze kunnen ingeleverd worden bij de verschillende inleverpunten van Twente Milieu. Bezoek de website van Twente Milieu voor de verschillende inleverlocaties.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.