Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Jaarcijfers Brandweer Twente bekend: 'Steeds vaker ingezet als allround hulpverlener'

N7 A5601201
Commandant Stephan Wevers van Brandweer Twente
Beeld: Twente FM

TWENTE - De Brandweer Twente heeft de cijfers over het jaar 2021 bekendgemaakt. Ze kwamen 3.922 keer in actie om brand te bestrijden en hulp te verlenen, ten opzichte van 4.113 incidenten in 2020. De brandweer wordt steeds vaker gezien als 'allround hulpverlener'.


"Als we kijken naar het aantal incidenten in de afgelopen jaren hebben we een gemiddeld jaar achter de rug", zo vertelt commandant Stephan Wevers. "Iets minder dan in 2020."

Eén van de positieve punten in het lagere aantal branden in 2021. "Voor het derde opeenvolgende jaar zien we een lichte daling, maar het zijn er toch bijna vier per dag. Branden hebben ontzettend veel impact. Dat zag je bijvoorbeeld bij de brand in Delden waarbij twee bewoners van een appartementencomplex om het leven kwamen. We moeten ons dus onverminderd blijven inzetten om het aantal branden omlaag te krijgen."

Naast de brandmeldingen krijgt de brandweer ook andere taken op zijn bord. "We worden steeds meer ingezet als allround hulpverlener. Het aantal branden daalt, maar we krijgen vaker te maken met andere type incidenten waarvoor onze expertise en inzet noodzakelijk is. Denk aan de gevolgen van extreem weer, maar ook de coronapandemie", aldus Wevers.

Drone

Steeds vaker kan de brandweer bij een brand gebruikmaken van een drone, om onderweg al een situatie van de brand te kunnen schetsen.

"Ons droneteam is in het afgelopen jaar 12 keer ingezet", vervolgt Wevers. "We streven ernaar om vanaf het voorjaar ook de automatische drone in te zetten vanaf het droneplatform van de brandweerkazerne in Glanerbrug. Een primeur voor de brandweer in Nederland. Bij een incident krijgt de drone een melding en vliegt naar de incidentlocatie. De beelden die de drone maakt worden vervolgens gestreamd naar de tankautospuit zodat de bevelvoerder onderweg live kan meekijken. Voor aankomst weet hij al of hij te maken heeft met een kleine of grote brand en waar de ‘hotspots’ zitten."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.