Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Oldenzaal heeft te weinig plekken om statushouders te huisvesten

Oldenzaal groote markt
Oldenzaal groote markt
Beeld: Leon de Man

OLDENZAAL - Waar Losser vlak voor de jaarwisseling met heuglijk nieuws kwam over de huisvesting van statushouders, daar heeft Oldenzaal het een stuk lastiger om dat voor elkaar te krijgen. De gemeente heeft de taakstelling over het jaar 2021 niet gehaald.


Over het jaar 2021 zou Oldenzaal 34 statushouders onderdak moeten bieden, maar dat is niet gelukt. Zes statushouders wachten nog op een geschikte woning. Volgens wethouder Rob Christenhusz ligt het probleem niet volledig bij de gemeente. "De statushouders worden ondergebracht in woningen van WBO Wonen en die had daarvoor vorig jaar minder mogelijkheden", zo geeft hij aan in gesprek met Tubantia.

Vragen van D66

Tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering van 2021 vroeg D66 aan het college om leegstaande panden in de stad geschikt te maken voor tijdelijke huisvesting van Afghaanse vluchtelingen. Daarbij werden onder meer het oude schoolgebouw van De Windroos aan de Bentheimerstraat en een pand aan de Ganzenmarkt genoemd.

Die mogelijke onderkomens voor vluchtelingen zijn volgens Christenhusz echter te klein en missen een aantal essentiële faciliteiten om er vluchtelingen te huisvesten. Het COA ziet graag grotere locaties, waarin ongeveer honderd personen opgevangen kunnen worden. Dat is in het pand van de oude Windroos en de ruimte aan de Ganzenmarkt niet het geval.

Taakstelling in 2022

Het is nog niet duidelijk hoeveel statushouders Oldenzaal in 2022 moet huisvesten. Wel is al vastgesteld dat er in het eerste gedeelte van 2022 achttien statushouders een woning toegewezen moeten krijgen (plus de zes statushouders die over 2021 nog geen huis toegewezen hebben gekregen). De vluchtelingen die in Oldenzaal komen wonen doorlopen een inburgeringstraject.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.