LOSSER – De Gemeente Losser heeft voor de meeste statushouders in de regio alsnog een huis kunnen vinden. Door de coronacrisis was dit echter niet gemakkelijk, zo stelt wethouder Anja Prins. Uiteindelijk wist de gemeente de doelstellingen over 2021 zo goed als te halen.
In totaal was het voor de Gemeente Losser de doelstelling om 37 statushouders te huisvesten in de gemeente. Dat is inmiddels zo goed als gelukt, tot tevredenheid van Prins. "Door de coronacrisis is het moeilijk om een woning vrij te krijgen en om deze in te laten richten door vrijwilligers. Uiteindelijk hebben we de taakstelling echter zo goed als gehaald, daar zijn we tevreden mee. Zeker omdat we nog een achterstand hadden meegenomen uit het jaar 2020."
De statushouders voorzien van een huis was geen gemakkelijke opgave voor de gemeente. Door de huidige krapte op de woningmarkt was het flink puzzelen, zo geeft Prins toe. De taakstelling voor het eerste halfjaar van 2021 was achttien, voor het tweede deel van 2021 was dat vijftien. Met de kleine achterstand van vorig jaar kwam dat aantal dus uit op 37 statushouders, die voorzien moesten worden van een plek om te wonen.
"We hebben nog één woning in de pijplijn", zo vervolgt de wethouder. "In totaal gaat het nog om acht personen. Soms is het een groot gezin en dat past niet altijd in een sociale huurwoning. Dan moeten we met de woningbouwcoöperatie zoeken naar een geschikte woning. Voor de eerste helft van 2022 heeft de gemeente alweer een nieuwe taakstelling van dertien personen, de verwachting is dat we voor de tweede helft van 2022 een aanzienlijk hogere taakstelling gaan krijgen", zo doelt Prins op de toestroom van statushouders. "Er komen steeds meer vluchtelingen bij die gehuisvest moeten worden. Het aantal plekken is echter beperkt, met de woningnood die er tegenwoordig is."
Er komen steeds meer vluchtelingen bij die gehuisvest moeten worden
Ondanks het tekort aan woningen, wordt er door de inwoners van de gemeente positief gereageerd op de huisvesting van de statushouders. Prins geeft aan dat dit allemaal in goede harmonie gebeurt. "We krijgen er geen negatieve reacties over. Dat komt ook omdat de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning bij ons ongeveer een jaar is. We zitten in verhouding met een redelijke doorstroming in de sociale huursector. Mensen hoeven niet lang te wachten op een woning."
Vanaf 1 januari 2022 veranderen de beleidsregels in Nederland, waardoor de gemeenten zelf meer inspraak krijgen wat betreft het inburgeringstraject van de statushouders. "Dat is een hele mooie ontwikkeling", aldus Prins. "In het verleden konden wij geen kwaliteitseisen stellen aan de opleiding die gevolgd moest worden door de statushouders. Dat kunnen we nu wel. We kunnen veel meer doen op het vlak van maatschappelijke begeleiding. Dat zorgt weer voor een betere inburgeringsroute."
Toch stuit de Gemeente Losser, net als de andere gemeenten in de regio, op een complicatie. Het nieuwe beleid zorgt voor hogere kosten. "Er zit ook een participatieproject bij, om statushouders zo snel mogelijk activiteiten te laten doen in de maatschappij", aldus Prins. "De statushouders uit 2021 vallen onder de oude regels, maar we gaan in 2022 al wel de nieuwe wetten hanteren. Dat zorgt qua kosten voor een rare constructie, dat is nog een complicatie." De gemeenten gaan hierover in gesprek met het Rijk.