Henry Fox, agrariër in het gebied, stelt dat het door de Natura 2000-regels steeds moeilijker wordt om met de blik op de toekomst te werken. Het feit dat het college de raad voorstelde om het PIP zonder zienswijzen in te dienen, zorgde voor verbazing. Met een vurig betoog in de raadszaal probeerde Fox om de raadsleden het verhaal van de agrariërs in het gebied duidelijk te maken.
Toekomstperspectief
Het college wil dat er in het gebied maatregelen genomen gaan worden, waardoor de natuur zich weer kan herstellen. De boeren moeten daarbij het nodige inleveren. Vooral het toekomstperspectief neemt af. Er moet grond afgestaan worden en door de maatregelen is er maar beperkt gebruik van de omliggende landbouwgronden mogelijk.
Vooral de 'samenwerking' met de boeren aan de andere kant van de grens zorgt bij Fox voor verbazing. "Vanmorgen benaderde een Duitse boer ons nog... Hij was verbijsterd wat er in onze, maar ook in de Duitse kranten stond. Er was helemaal geen contact met hem geweest", zo liet Fox een aantal weken terug al weten.
"En wat misschien wel onze grootste zorg is omtrent de gang van zaken van Natura 2000... Dat is de enorme impact die dit heeft op alle gezinnen die hiermee te maken hebben of gaan krijgen. Keukentafels, waar het om tien uur 's avonds nog gaat over de grote onzekerheden en twijfels over hoe het verder moet. Jonge boeren die in de startblokken staan en het bedrijf graag voort willen zetten... Is er nog wel een toekomst voor ze in deze gebieden? Hoe zou het toch komen dat 98 procent van de boeren geen vertrouwen meer heeft in de politiek?"
Keukentafels, waar het om tien uur 's avonds nog gaat over de grote onzekerheden
Het verhaal van Fox heeft geholpen. Het CDA, Lokaal Dinkelland, Burgerbelangen Dinkelland en de VVD hebben een amendement ingediend op het voorstel van het college. Zij zien juist wél aanleiding om zienswijzen in te dienen. Eén van de punten die benoemd wordt in het amendement, is het feit dat er nog geen overeenstemming is bereikt met de Duitse boeren aan de andere kant van de grens. Die zijn niet verplicht om mee te werken.
Natura 2000-doelstellingen
De angst van de Nederlandse agrariërs is dat hierdoor de Natura 2000-doelstellingen niet gehaald worden. Mocht dat na zes jaar het geval zijn, dan willen de betrokken politieke partijen dat de extra maatregelen die nodig zijn, niet ten koste gaan van de agrarische activiteiten in het gebied.
Daarom willen het CDA, Lokaal Dinkelland, Burgerbelangen Dinkelland en de VVD eerst 'maximale inspanning om tot overeenstemming te komen met de aangrenzende Duitse grondeigenaren over de benodigde maatregelen om de Natura 2000-doelen te realiseren'. Daarbij willen ze de gebieden die net buiten de Natura 2000-begrenzing vallen niet van landbouwbestemming naar natuurbestemming om laten vormen, maar naar de naar de bestemming agrarisch natuurbeheer.