Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Stop Afvalwater Twente: 'NAM hervat injecteren afvalwater in Twente'

34 nam
De locatie van de NAM in Rossum, gefotografeerd vanaf de openbare weg, door SsaT.
Beeld: Twente FM

VASSE – De stichting Stop Afvalwater Twente geeft aan dat de NAM de afgelopen week het injecteren van het afvalwater van de oliewinning in Schoonebeek in lege gasvelden in Twente weer heeft hervat.


Stop Afvalwater Twente heeft een handhavingsverzoek verzonden, tegen het injecteren van afvalwater door de NAM in Noord-Oost Twente. Het verzoek is verzonden aan minister Blok en staatssecretaris Yesilgöz-Zegerius.

De stichting vraagt de bewindslieden middels het handhavingsverzoek om het injecteren van dit afvalwater op te schorten, niet langer toe te staan, dan wel direct volledig te stoppen.
Het eerste handhavingsverzoek, op 18 november 2021, ging over het voorkomen van schade aan het Twents leefmilieu, zoals dat wordt geborgd in de Wet Milieubeheer.

“Dit tweede handhavingsverzoek gaat over het voldoen aan wettelijke voorschriften. De voorgeschreven onderzoeken volgens het Waterinjectie Management Plan (WMP) aangaande metingen in de waterinjectievelden (de voormalige gasvelden) worden niet gevolgd. Hierdoor bestaat het risico op onbekende en ongewenste schade in deze velden en daarmee op schade aan het milieu. Dit verzoek komt niet in de plaats van het voorgaande handhavingsverzoek. Het moet als een apart verzoek worden gezien”, aldus de stichting.

'NAM handelt in strijd met WMP'

In het WMP is een meetplan opgesteld, met controles. “De NAM handelt op verschillende punten in strijd met het WMP en daarmee dus in strijd met de vergunning”, schrijft de stichting en geeft vervolgens aan waar het bij de NAM aan schort. “De frequentie van de metingen is niet conform de eis uit het WMP. Er wordt slechts een klein gedeelte van het relevante traject gemeten. Nieuwe metingen zijn door de beperkte capaciteit niet mogelijk. Het opnieuw opstarten van de waterinjectie in twee putten (ROW4 en ROW5) staat niet toe dat er ook komend jaar nog metingen kunnen plaatsvinden. Daartoe zouden immers de putten afwisselend moeten worden stilgelegd om deze metingen uit te voeren. Elk van deze putten alleen heeft echter niet de capaciteit om de normale waterstroom ten gevolge van de oliewinning op te kunnen vangen”, stelt de stichting.

“Dit is onverantwoord en niet conform de voorwaarden uit de vergunning, zoals uitgewerkt in het WMP. Wij kunnen ons niet voorstellen dat een betrouwbare overheid goedkeuring geeft aan activiteiten, waarvan de door deze overheid zelf opgestelde voorwaarden zo met voeten worden getreden. In dit geval geeft SodM zelf aan, dat het niet beschikt over rapporten waaruit de integriteit van de putten zou moeten blijken. Toch is al maanden geleden besloten dat de waterinjectie gewoon door kan gaan. Deze feiten zijn voor ons niet te rijmen”, benadrukt de stichting, die nadrukkelijk verzoekt om het injecteren van afvalwater in lege gasvelden in Twente door de NAM op te schorten, niet langer toe te staan, dan wel direct volledig te stoppen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.