TUBBERGEN - Drie inwoners van de gemeente Tubbergen hebben de Nederlandse nationaliteit gekregen: ‘Ik ben nu geen buitenlander meer, maar hoor er echt bij’.
In het gemeentehuis van Tubbergen kregen drie personen op de nationale naturalisatiedag 15 december de Nederlandse nationaliteit.
Waarnemend burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld leidde de naturalisatieceremonie. “Fijn dat u ervoor heeft gekozen om bij ons, eigenwijze Nederlanders, te willen horen. Want eigenwijs zijn we, maar we zijn ook een volk met mooie gebruiken en een mooie samenleving. Dat zie je hier in het oosten van het land waar het noaberschap goed ontwikkeld is.”
Hanna Maria Vazquez (38) hoort het glimlachend aan. Ze is een van de drie inwoners van de gemeente Tubbergen die deze woensdag officieel Nederlands staatsburger wordt. Vazquez is afkomstig uit de Poolse stad Poznan. Toen ze klaar was met haar studie vertrok ze in 2007 naar Nederland. Ze kwam voor werk, maar vond hier ook de liefde. Eerst woonde ze in het midden van ons land, sinds een jaar of negen woont ze echter samen met haar man en hun inmiddels 10-jarige dochter in Tubbergen.
Het echtpaar zit in de kunsthandel en is eigenaar van kunstgalerie Q Gallery in Ootmarsum.
Vazquez vertelt dat ze weinig moeite heeft gehad om zich aan te passen in haar nieuwe thuisland. De verschillen met Polen zijn niet zo groot, vindt ze. “De manier van leven hier komt overeen met het leven in een grote Poolse stad.” Als ze dan toch één verschil moet noemen, is dat het feit dat echt iedereen hier fietst. “Daar moest ik wel aan wennen. In Polen fietst men ook wel, maar minder dan hier. En in Nederland zijn veel meer fietspaden.”
Vazquez is blij met haar nieuwe nationaliteit. “Het is fijn om na al die jaren Nederlandse te zijn”, zegt ze.
Fahim Mohamad (54) is de volgende persoon die de Nederlandse nationaliteit krijgt. Hij is sinds 2016 in Nederland en komt uit de Syrische stad Aleppo. Mohamad kwam naar Nederland om hier te werken en het oorlogsgeweld in Syrië te ontvluchten. Zijn vrouw en drie van de vier kinderen volgden later. Hun oudste dochter woont in Turkije.
::foto2::
Mohamad werkt bij Bleckmann, net als zijn vrouw en oudste zoon. De andere twee zoons zitten nog op school. “De een leert voor chef-kok en de ander voor automonteur”, zegt Mohamad trots. Hij vindt het fijn om in Geesteren te wonen. “De mensen zijn heel aardig en het is hier rustig.”
Zijn vroegere leven in Syrië mist hij niet, dat komt ook doordat hij daar geen familie achter hoefde te laten. “Mijn familie woont al jarenlang in Europa.”
Dan is het tijd voor het officiële moment, het uitspreken van de belofte van verbondenheid. Met de woorden ‘dat verklaar en beloof ik’, wordt Mohamad Nederlander. Net als de andere twee kandidaten die hem voorgingen, en van wie een persoon liever anoniem wil blijven, krijgt hij uit handen van waarnemend burgemeester Hermans-Vloedbeld de Nederlandse vlag en een tegoedbon. Met die bon kan hij zijn eerste Nederlandse identiteitsbewijs gratis afhalen.
Een pakketje met Tubbergse lekkernijen wordt later bij de drie ‘nieuwe Nederlanders’ thuisbezorgd.
Na afloop van de ceremonie kan bij de receptie gelijk een afspraak worden gemaakt voor het afhalen van de Nederlandse identiteitskaart. En dat doet Mohamad. “Ik ben heel blij dat ik nu Nederlander ben”, zegt hij. “Ik ben geen buitenlander meer, maar hoor er echt bij.”