Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Bijenbuddies helpen cursisten aan diploma imkers

50 21 oldenzaal imkers
Wim Wilmink bezig met de bijen.
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL – Twaalf Twentenaren hebben dit najaar hun opleiding voor imker met goed gevolg afgesloten met een examen. Allen hebben al een bijenvolk en hebben eind september hun bijen op de juiste manier gereed gemaakt voor inwintering.


Bijenvereniging Oldenzaal moest vanwege de coronamaatregelen de bijencursussen aflasten en samen imkeren werd afgeraden. Maar het bestuur vond toch ene mogelijkheid om aankomende imkers gelegenheid te geven de cursus bijenhouden te volgen, namelijk met behulp van buddy’s.
Cursusleider Wim Wilmink heeft de cursisten binnen het kader van de coronabeperkingen optimaal begeleid. De cursisten deden thuis het theoretische deel. De praktijk werd uitgevoerd met behulp van vrijwilligers/leden, als buddy.

Op deze manier was het mogelijk de twaalf cursisten optimaal wegwijs te maken in de bijenwereld. “Praktisch gezien werden afgelopen bijenjaar veel momenten gebruikt om bij de buddy of bij de cursist praktisch de bijen te volgen. Mooi dat er leden zijn die dit vrijwillig aangeboden hebben”, aldus voorzitter Suze Oude Weernink en secretaris Vincent Piscaer. Met de cursusleiding zijn goede afspraken gemaakt en ook ging Wim Wilmink met een buddy regelmatig langs voor advies en praktische kennis.
De cursus werd afgesloten met een examen.

Laatste keer cursusleider

Voor Wim Wilmink was dit jaar de laatste keer als cursusleider. Wim had zo’n zeventig jaar geleden al interesse in dierkunde en haalde toen al veel kennis uit zijn biologieboek. Gaandeweg kwam ook zijn interesse in bijen en zo begon hij een halve eeuw geleden als imker. Interesse en veel kennis waren ingrediënten om voor Bijenvereniging Oldenzaal de cursus bijenhouden op te starten en daarmee op deze manier veel imkers uit Twente een imkerdiploma te bezorgen.

Naast cursus begeleiding startte Wim bij de vereniging ook een project op om met een aantal leden middels een biologische wijze te trachten om de lastige varroamijt te bestrijden. Dat wil zeggen: niet vernietigen door de varroamijt te bestrijden, maar voor een aantal jaren een aantal bijenvolken te volgen zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen. Omdat dit een project is voor een aantal jaren gaat Wim hiermee wel door, maar als cursusleider stopt hij. “Je moet met je tijd mee gaan en de begeleiding van imkers en buddies vergt nogal wat van je tijd. Het is nu wel eens welletjes geweest” aldus Wilmink.

Volgend jaar februari 2022 gaat er weer een cursus starten en alle informatie is te verkrijgen bij secretaris Vincent Piscaer: [email protected]
Kijk ook op: www.bijenoldenzaal.nl
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.