Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Merendeel nieuwbouw gaat naar eigen inwoners: 'Niet zo dat half Amsterdam naar Dinkelland komt'

Gemeentehuis dinkelland
Gemeentehuis Dinkelland
Beeld: Twente FM

DINKELLAND - Verschillende fracties stelden deze week vragen over de mogelijkheid van gemeenten om eigen inwoners voorrang te geven bij nieuwbouw. Wethouder Ben Blokhuis ging op zoek naar de cijfers en stelde vast dat op dit moment 76 procent van de beschikbare kavels naar inwoners van Dinkelland gaan.


"Het is natuurlijk veel in het nieuws geweest de laatste tijd, het feit dat inwoners van de eigen gemeente voorrang kunnen krijgen bij nieuwbouw", zo vertelt Blokhuis dinsdag in de raadszaal van Dinkelland. "Als we kijken naar de verhuisbewegingen van het laatste jaar dan komen we erop dat 60 procent interne verhuizing is, binnen de gemeente. Veertig procent komt van buiten de gemeente. Dat zijn over het algemeen regionale mensen, uit Oldenzaal, Hengelo, Tubbergen en Losser. Het is nog niet zo dat half Amsterdam naar Dinkelland komt en zich hier vestigt."

Ook over de nieuwbouw heeft Blokhuis cijfers paraat. "Van de nieuwbouw is 76 procent verkocht aan eigen inwoners. 24 procent aan mensen die buiten Dinkelland woonden. Daarvan hebben we niet in beeld of ze van vroeger uit een binding hadden met Dinkelland. Het overgrote deel wordt verkocht aan mensen uit Dinkelland.”

Blokhuis kan zich vinden in de regeling van het Rijk, waarbij eigen inwoners voorrang krijgen. Er bestaat echter nog wat onduidelijkheid over. "Ik denk dat het goed is dat het Rijk luistert naar de knelpunten die de gemeenten hebben. De regeling is nog niet helder, het is nog niet helemaal duidelijk hoe het eruit gaat zien", zo sluit hij af.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.