Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Natura 2000-plannen Bergvennen en Brecklenkampse Veld zorgen voor onrust onder boeren

FGCJ8 Kc WQAMW5 G
Protesterende boeren voor het gemeentehuis van Dinkelland
Beeld: Twente FM

LATTROP/BREKLENKAMP - Verschillende boeren uit de omgeving van Lattrop en Breklenkamp kwamen afgelopen dinsdag voor het gemeentehuis in Denekamp bijeen om zich uit te spreken tegen de Natura 2000-plannen voor de Bergvennen en het Brecklenkampse Veld. Vooral de onzekerheid over de toekomst is een heet hangijzer voor de boeren.


In het natuurgebied moeten volgens het college maatregelen genomen worden, waardoor de natuur zich weer kan herstellen. Daarbij moeten de boeren in de regio echter het nodige inleveren. Jeroen Groeneveld en Henry Fox spraken zich in de raadszaal fel uit tegen de plannen en het Nicolaasplein - voor het gemeentehuis - stond voor de tweede keer dit jaar vol met tractoren.

Toekomst

De agrariërs maken zich vooral zorgen over de toekomst van hun bedrijven. Er moet grond worden afgestaan en door de verschillende maatregelen is er maar beperkt gebruik van verschillende omliggende landbouwgronden mogelijk. Daarnaast zal door de verder oprukkende natuur waardedaling van de boerderijen plaatsvinden.

"Afgelopen week konden we in de krant lezen hoe goed de gesprekken met de Duitse boeren, aan de andere kant van de grens, liepen", zo begint Henry Fox namens de boeren uit de regio van de Bergvennen en het Brecklenkampse Veld. "Vanmorgen benaderde een Duitse boer ons echter nog... Hij was verbijsterd wat er in onze, maar ook in de Duitse kranten stond. Er was helemaal geen contact met hem geweest."

"En wat misschien wel onze grootste zorg is omtrent de gang van zaken van Natura 2000... Dat is de enorme impact die dit heeft op alle gezinnen die hiermee te maken hebben of gaan krijgen. Keukentafels, waar het om tien uur 's avonds nog gaat over de grote onzekerheden en twijfels over hoe het verder moet", aldus Fox. "Jonge boeren die in de startblokken staan en het bedrijf graag voort willen zetten... Is er nog wel een toekomst voor ze in deze gebieden? Hoe zou het toch komen dat 98 procent van de boeren geen vertrouwen meer heeft in de politiek?"

Keukentafels, waar het om tien uur 's avonds nog gaat over de grote onzekerheden en twijfels

De provincie heeft de gemeenteraad van Dinkelland het advies gegeven om zonder zienswijzen in te stemmen met het inpassingsplan, een soort bestemmingsplan voor natuurgebieden, maar dat is voor veel partijen toch een heikel punt. De communicatie tussen de verschillende partijen - de boeren, gemeente, provincie en de natuur - lijkt te ontbreken.

De boeren voelen zich in ieder geval niet gehoord. Ze boden de verschillende raads- en commissieleden afgelopen zomer een werkbezoek aan, om op die manier het gesprek aan te kunnen gaan over de onrust die er leeft onder de verschillende agrariërs in het gebied. "Het bleek dat slechts vier personen zich hadden aangemeld, waarvan drie van dezelfde partij", zo stelt een verontwaardigde Fox. "Een heel aantal partijen vond het dus niet eens nodig om op onze uitnodiging in te gaan. Voor ons reden om het initiatief destijds maar af te blazen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.