Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Stop Afvalwater Twente zet nieuw offensief in: 'Zijn er helemaal klaar mee'

34 nam
De locatie van de NAM in Rossum, gefotografeerd vanaf de openbare weg, door SsaT.
Beeld: Twente FM

ROSSUM - Stop Afvalwater Twente is een nieuw offensief gestart om ervoor te zorgen dat de afvalwaterinjecties in Twente gaan stoppen. Het afvalwater komt weg bij de oliewinning in Schoonebeek. Stop Afvalwater Twente wil dat het water eerst gezuiverd wordt, voordat het de Twentse grond ingaat.


Freddy Mensink, voorzitter van Stop Afvalwater Twente, wil (net als veel andere Twentenaren) dat de afvalwaterinjectie in Twente zo snel mogelijk stopt. "We zijn er helemaal klaar mee. We hebben in 2016 al een poging ondernomen om alles stop te zetten. Nu doen we een tweede poging om het injecteren van giftig afvalwater te stoppen."

Het feit dat ervoor wordt gekozen om het afvalwater in de grond te injecteren, terwijl het ook voor de tijd al gezuiverd kan worden, schiet in het verkeerde keelgat bij Mensink. "De NAM houdt zich niet aan een aantal zaken en daar doet eigenlijk niemand moeilijk over. Daarom hebben we ook een handhavingsverzoek aan de minister gestuurd. Die heeft het doorgestuurd naar het stadstoezicht."

Motie unaniem aangenomen

Vorige week dinsdag werd er in de gemeenteraad van de Gemeente Dinkelland een motie van het CDA unaniem aangenomen. De politieke partijen willen dat het injecteren van afvalwater in de Twentse bodem zo snel mogelijk stopt. "Vooral in Rossum is er veel onderzoek gedaan, omdat er een leiding geknapt was. Er zijn professoren die zeggen dat dat water uiteindelijk allemaal weer naar boven komt. Dan kan Twente op langere termijn zelfs onbewoonbaar worden", aldus Mensink.

Dan kan Twente op langere termijn zelfs onbewoonbaar worden

Om de standpunten van Stop Afvalwater Twente kracht bij te zetten, is er een petitie opgesteld. "We hopen van harte dat iedere Twentenaar deze ondertekent. Het is een kleine moeite. Het kan via onze website www.stopafvalwatertwente.nl. Het injecteren moet stoppen. Twente moet ook in de toekomst een mooi gebied blijven."

De organisatie wordt gesteund door Herman Finkers, die zich hard maakt voor het stopzetten van de afvalwaterinjecties. "We worden gesteund door Finkers, dat vinden we fantastisch. Hij kan een lans breken, hopelijk ook in Den Haag", zo sluit Mensink af.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.