Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Wierden

Progressief Wierden wil onderzoek naar roven Joods vastgoed

48 21 wierden joods vastgoed
Stolpersteine ter herdenking.
Beeld: Twente FM

WIERDEN - Progressief Wierden wil weten waarom gemeente Wierden niet meedoet aan onderzoek naar het roven van Joods vastgoed.


Raadslid Bert Klaas van Progressief Wierden stelde tijdens de onlangs gehouden raadsvergadering de vraag waarom de gemeente Wierden niet meedoet aan het onderzoek naar het roven van Joods vastgoed. “Er blijken in Nederland 224 gemeenten te zijn waar tijdens de Tweede Wereldoorlog Joods vastgoed is verhandeld. Ruim 7000 panden en stukken grond zijn in de oorlog onteigend, terwijl de Joodse eigenaren elders waren ondergedoken of op transport waren gezet. Het vastgoed werd vervolgens vaak doorverkocht aan ondernemers en vastgoedhandelaren. Deze informatie, door de Duitsers vastgelegd in Verkaufsbücher, is nu openbaar. Veel gemeenten laten onderzoek naar het verkopen aan ondernemers en vastgoedhandelaren. Als blijkt dat in hun gemeente sprake is van roofhandel kunnen zij in dat geval actie ondernemen om de nabestaanden te compenseren.”

Roofhandel

"Een aantal gemeenten, waaronder Wierden, laten weten dat er hier geen onderzoek naar komt, terwijl er zeker vastgoed is verkocht. Uit gedegen onderzoek blijkt dat er in Enter en Wierden acht gebouwen of stukken grond zijn verkocht, die op roofhandel kunnen wijzen. Zo kocht op 1 september 1944 de heer Taai het pand Kerkstraat 11-13 in Wierden van de heer I. Pagrach voor 5700 gulden. Ook gaat het om panden aan onder meer de Marktstraat en Nijverdalsestraat in Wierden”, zegt Klaas. “In Enter gaat het om twee gebouwen. Dit is allemaal terug te vinden in de dossiers. Niemand zegt dat het om roofhandel, maar dat weten we niet zeker.”

Kwalijk

De gemeenten die nu bezig zijn met een onderzoek, zoals Hengelo, zijn aan het rondvragen bij andere gemeenten hoe ze dat hebben opgepakt. Ook vragen ze offertes op bij onderzoek of bespreken de mogelijkheden in de gemeenteraad. “Volgens het Centraal Joods Overleg is het kwalijk dat 35 gemeenten, waaronder Wierden, niets van zo’n onderzoek willen weten. Daarom willen wij van het college van burgemeester en wethouders horen waarom de gemeente Wierden niet meedoet. Helaas wisten de aanwezige leden van het college niks van dit onderzoek. Ze hebben toegezegd dit goed uit te gaan zoeken en de uitkomsten te melden aan de gemeenteraad.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.