WIERDEN – Een monovergister om mest te verwerken tot je eigen biogas. Een agrariër uit Wierden is samen met de gemeente gaan kijken naar de mogelijkheden en is inmiddels gestart met het proces. Wethouder Richard Kortenhoeven juicht het initiatief toe.
"We zijn al een aantal jaren bezig met Cogas, om te kijken of we met biogas wat kunnen in onze gemeente", zo begint Kortenhoeven in gesprek met Twente FM. "We willen natuurlijk zoveel als mogelijk het bestaande aardgasnetwerk blijven gebruiken."
"Toen kwam dit project voorbij, geweldig. Er is een agrarische ondernemer, die zelf met dit project gestart is, alle eer naar hem. Het biedt heel veel kansen voor de sector en voor ons energievraagstuk."
Maar hoe zit het systeem van mono-vergisting in elkaar? Kortenhoeven legt het uit. "Je moet het zo zien: je hebt een vergister, een grote mestsilo. Die mest wordt verwarmd en in beweging gebracht. Door dat proces komt er op een gegeven moment methaan vrij. En methaan heb je nodig om biogas te produceren. Daar gaat een heel technisch proces aan vooraf, maar uiteindelijk kan je dat gas invoeren in je bestaande aardgasnetwerk. Als je in de gemeente een aantal van die monovergisters hebt, is het energievraagstuk opgelost."
Het gebruik maken van mono-vergisting levert de boeren ook wat op. "Stel je voor: je gaat energie leveren, dat is een verdienmodel", zo vervolgt Kortenhoeven. "Het heeft daarnaast ook effect op je stikstof- en ammoniakuitstoot. Ik denk dat we veel meer moeten inzetten op innovaties en nieuwe technieken. Daar liggen kansen."
Het heeft effect op je stikstof- en ammoniakuitstoot
De wethouder moedigt andere ondernemers dan ook aan om zich te verdiepen in dit soort methodes. "In dit geval geldt dat er subsidies voor beschikbaar zijn. De Cogas heeft er ook een rol in. Dat zijn dingen die we moeten uitzoeken voor de komende tijd."