Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Van der Plas wil 'cold case-team' voor corona: 'Twee jaar met zelfde mensen, wordt alleen erger'

IMG 1848
Caroline van der Plas en Thom van Campen op de Landbouwvakdagen in Enter
Beeld: Twente FM

DEN HAAG - De komende dagen wordt er in de Tweede Kamer vergaderd over de invoering van de coronapas in niet-essentiële winkels en op de werkvloer, niet veel later wordt de mogelijke invoering van '2G' besproken. Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de Boer Burger Beweging (BBB), ziet dat het volledig de verkeerde kant opgaat in Nederland en pleit voor verandering.


De discussie over het al dan niet vaccineren maakt in heel Nederland de tongen los. Van der Plas ziet steeds vaker dat verschillende groepen mensen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. "Ik maak me heel veel zorgen over hoe de samenleving er op dit moment al uitziet en er straks uit gaat zien, wanneer mensen letterlijk uitgesloten gaan worden van het sociale leven", doelt Van der Plas op de invoering van de coronapas in niet essentiële winkels en op de werkvloer.

Van der Plas is duidelijk: er moeten maatregelen genomen worden om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Daar mag het kabinet zichzelf op aankijken. "Ik vind niet dat de maatregelen nergens op slaan, want we moeten wel wat. De druk op de zorg moet eraf. Maar vooropgesteld: de zorg is gewoon niet op orde. Hier zullen veel mensen van schrikken, maar dertien procent van de mensen heeft corona gehad. En van die dertien procent heeft 98 procent milde klachten. Als we dat als zorg al niet aankunnen, dan zijn we echt verkeerd bezig."

Als we dat als zorg niet meer aankunnen, dan zijn we echt verkeerd bezig

En daar ligt volgens Van der Plas een groot gedeelte van het probleem. De BBB-vrouw vindt dat de huidige maatregelen niet goed doordacht zijn. "We weten al jaren dat de zorg op orde moet komen, maar dat gebeurt niet. Dat is één ding. Daarnaast moeten de maatregelen er zijn om de druk op de zorg te verlagen. Maar er worden gewoon hele rare maatregelen genomen, die helemaal geen zin hebben. De kappers en pedicures moeten straks om 18.00 uur dicht. Waarom 18.00 uur? Voor 18.00 uur verspreidt het coronavirus zich niet? En na 18.00 uur wel?"

Lockdown

Dat het kabinet dreigt met een verdere lockdown, schiet bij Van der Plas in het verkeerde keelgat. "Dat vind ik echt schandalig, want het is gewoon angst zaaien. Wat ga je vervolgens krijgen: mensen die gevaccineerd zijn, gaan ongevaccineerden daarop aankijken. Door jou moeten we in een lockdown. Nee, je hoeft niet in een lockdown door een ongevaccineerd persoon. Je moet in een lockdown, omdat het kabinet verzuimd heeft om de zorg op orde te brengen."

"Het kabinet moet gewoon eens tot de kern gaan. We hebben gisteren gehoord dat de meeste mensen die op de IC liggen, ouder dan zestig jaar zijn. Bijna de helft van die mensen is gevaccineerd. Maar het zijn vaak personen met onderliggend lijden. Zeventig procent van de besmettingen vindt thuis plaats. We moeten kijken wat de kern is, waar moeten we het aanpakken?"

En daar gaat het kabinet volgens Van der Plas al meerdere keren de fout in. "Ik wil dinsdag het volgende voorstellen: wanneer ze bij de politie een zaak niet opgelost krijgen, dan zetten ze er een cold case-team op. Het team wordt vernieuwd en mensen gaan er met een frisse blik naar kijken. Ik wil proberen om voor het hele coronabeleid een cold case-team samen te stellen. We zijn al twee jaar bezig met dezelfde personen en het wordt alleen maar erger. De zaak wordt niet opgelost."

Coronapas

De coronapas in niet-essentiële winkels en op de werkvloer? Van der Plas is er absoluut geen voorstander van. "Dan gaan we echt een verkeerde kant op. Stel: ik kom op mijn werk en heb geen coronapas. Of ik ben niet gevaccineerd. Dan stuurt mijn werkgever me naar huis, al mijn collega's kunnen dat zien. Waar is de privacy van die mensen gebleven? Mogen ze nog terugkomen? Worden ze niet ontslagen? Ik vind dat zo waanzinnig..."

De Tweede Kamer gaat binnenkort een beslissing nemen over het voorstel, maar de standpunten van de verschillende partijen liggen nog ver uit elkaar. "Je kan ervan uitgaan dat het CDA, de VVD en D66 akkoord gaan met het voorstel. De ChristenUnie lijkt nog erg met het voorstel te worstelen. In hun achterban zitten natuurlijk veel mensen uit de Biblebelt."

Gezond verstand

Wat het ook gaat worden, Van der Plas doet een dringend verzoek aan iedereen in Nederland. "Heb je klachten, blijf dan thuis... Er zijn toch veel mensen met een coronapas geweest, met een groen vinkje, die ergens naartoe zijn gegaan met klachten. We hebben als burgers ook verantwoordelijkheid. En laat je eventueel testen bij klachten."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.