Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Gelderman Stichting ontvangt gouden erepenning

Oldenzaal Kalheupingpark
Oldenzaal Kalheuping park
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - De Gelderman Stichting kreeg donderdag 4 november de gouden erepenning met bijbehorende oorkonde uitgereikt door burgemeester Patrick Welman.


De uitreiking vond plaats tijdens de jubileumviering ter ere van het honderdjarig bestaan van de stichting. De uitreiking van de erepenning had eigenlijk vorig jaar al moeten plaatsvinden, maar vanwege de coronamaatregelen kon dat toen niet doorgaan.
De gouden erepenning kan door het college van B&W worden toegekend aan personen, verenigingen of stichtingen, als blijk van waardering en respect voor de grote verdiensten voor de Oldenzaalse gemeenschap. Inzet en verdiensten.

Op 4 oktober 2020 bestond de Gelderman Stichting precies honderd jaar. De naam Gelderman en Oldenzaal is sinds de oprichting in 1865, door H.P. Gelderman & Zonen (HPG), onlosmakelijk met elkaar verbonden.
H.P. Gelderman & Zonen was een geïntegreerde textielonderneming (katoenverwerking, spinnen, weven, weefselveredeling en verven) en moest na verschillende crisissen te hebben doorstaan in 1981 haar poorten sluiten.
In 1920 stelde H.P. Gelderman 100.000 gulden voor een overdekt bad- en zweminrichting beschikbaar. Al snel werd besloten dit bedrag in een stichting onder te brengen, de Stichting voor Ontwikkeling en Ontspanning (SOO). Later werd nog eens 104.000 gulden toegevoegd en vanaf 1947 schonk de HPG jaarlijks 100.000 gulden aan de stichting.
In hetzelfde jaar droeg de onderneming het Landgoed Kalheupink en het Arboretum Poortbulten over aan de stichting.
De SOO stelde zich ten doel: ‘bevorderen van de ontwikkeling van de bevolking van Oldenzaal en omgeving en het scheppen van gelegenheid tot geestelijke- en lichamelijke ontspanning’.
In 1979 werd de naam Stichting voor Ontwikkeling en Ontspanning gewijzigd in de Geldermanstichting.

Het kapitaal van de stichting is in de loop van de jaren gegroeid door schenkingen, huuropbrengsten, verkoop van stukken grond en ontvangen rente.
De stichting heeft nog steeds hetzelfde doel en verleent, naast het onderhoud van haar bezittingen, diverse bijdragen aan het sociaal-, culturele- en sportieve leven in Oldenzaal en omgeving. Daarnaast zijn zij medeorganisatoren van onder andere De dag van het park en de Oldenzaalse midzomernacht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.