Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

GroenLinks en PvdA Dinkelland willen 'progressief blok' vormen: 'Zetten we op in'

DINKELLAND – De PvdA Dinkelland en GroenLinks Dinkelland willen een gezamenlijk progressief blok gaan vormen in de gemeente. Door de samenwerking aan te gaan hopen de twee partijen dat meer mensen zich 'thuis gaan voelen' in de gemeentelijke politiek.


Cel Severijn, fractievoorzitter van de PvdA Dinkelland, nam samen met Wilma Riesmeijer-Schouten (fractievoorzitter GroenLinks Dinkelland) het heft in handen. De twee partijen willen de handen ineenslaan en zijn daarom in gesprek over de mogelijkheden. "We zijn samen aan het verkennen: hoe ver kunnen we gaan? De doelstelling is om zo ver mogelijk te gaan, maar er bestaat natuurlijk een kans dat je tussentijds tot de ontdekking komt dat sommige dingen niet werken", zo begint Severijn in gesprek met Twente FM.

Het gedachtegoed van de twee partijen verschilt niet veel van elkaar, zo stelt Severijn. De PvdA gaat er volgens hem soms wat harder in dan GroenLinks, maar dat zijn details. Door de samenwerking aan te gaan hopen de PvdA en GroenLinks een breder draagvlak te creëren. "Voor mij is de argumentatie niet alleen dat we met meer mensen, meer voor elkaar kunnen krijgen. Dat is zonder meer waar, maar een deel van de argumentatie zit ook in de manier waarop onze kiezers de afgelopen jaren stemmen. Daarom zeggen we ook: progressief Dinkelland bundelt de krachten."

Daarom zeggen we ook: progressief Dinkelland bundelt de krachten

Volgens Severijn zijn er veel mensen die vooruitstrevend denken, maar dat wil hier in de regio niet zeggen dat ze op PvdA of GroenLinks stemmen. In de Tweede Kamer werd er tijdens de afgelopen verkiezingen veel gestemd op D66 en andere partijen als Volt en de SP zijn ook vertegenwoordigd in Den Haag. In de Gemeente Dinkelland zijn die partijen echter niet actief.

"Dat zijn allemaal partijen die tegen ons aan schuren zeg maar", vervolgt Severijn. "Wat ik mooi zou vinden, en daar zetten we de komende tijd op in, is dat we ook gaan kijken of mensen die geen 'thuis' hebben in Dinkelland, zich thuis kunnen gaan voelen bij ons. Als we het voor elkaar kunnen krijgen dat we twee of drie zetels meer krijgen, dan wordt het progressieve geluid sterker. Misschien kan je dan wel meebesturen, in plaats van kaders stellen."

In december meer duidelijkheid

De eerste vergaderingen tussen GroenLinks en de PvdA zijn inmiddels belegd en de bestuursvoorzitters proberen duidelijk te krijgen hoe een samenwerkingsverband eruit moet gaan zien. "Mogelijk wordt het een gezamenlijk verkiezingsprogramma, dat verwacht ik eigenlijk", aldus Severijn.

Een fusie zit er niet in. "Nee, dat gaat een brug te ver. Dat laten de statuten van beide partijen ook niet toe. We hebben een landelijke band en die is erg waardevol. We hebben mensen bij de provincie en ook in de landelijke politiek, die wil je niet kwijtraken", zo sluit Severijn – die verwacht dat er in december meer duidelijk zal zijn – af.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.