Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Tubbergen en Dinkelland zetten 'IJslands model' in bij preventie middelengebruik

Gemeente dinkelland tubbergen gemeentehuis
Gemeente Dinkelland en Tubbergen
Beeld: Leon de Man

DINKELLAND/TUBBERGEN - De gemeenten Tubbergen en Dinkelland zetten vanaf heden een IJslands preventiemodel in om te proberen het gebruik van alcohol, drugs en roken te verminderen. Het model is gericht op het aanbieden van alternatieven, zodat jongeren gezondere keuzes gaan maken.


Het voorstel van het college wordt nog voorgelegd aan de gemeenteraden in Tubbergen en Dinkelland. "Bereikbare en betaalbare zorg vinden we belangrijk in de Gemeente Dinkelland. Om dat te bereiken speelt preventie een belangrijke rol. Aan de voorkant problemen zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Daarbij zetten we vooral in op positieve gezondheid, een goed gevoel van welbevinden. De inzet van het IJslands preventiemodel sluit hier erg goed op aan", zo stelt wethouder Ilse Duursma van de Gemeente Dinkelland.

"We kennen in Dinkelland een hoog percentage middelengebruik onder de jongeren en dat willen we graag terugdringen. Het IJslands preventiemodel is hier een goede methode voor", aldus Duursma.

In IJsland begon men zo'n twintig jaar geleden met het model. Destijds stond het land bovenaan de lijstjes wanneer het aankwam op het gebruik van alcohol, drugs en sigaretten. "In Tubbergen staan we ook bovenaan veel lijstjes", zo vertelt wethouder Hilde Berning. "Het is hier relatief veilig, we zijn een vriendelijke gemeente en zo zijn er meer voorbeelden waar we trots op zijn. Maar we staan ook hoog op de lijst met onder andere alcoholgebruik in onze gemeente. Daar willen we liever niet bovenaan staan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.