TUBBERGEN - Een crime. Zo vat rolstoeler Marcel Kleissen het zich bewegen over de strook kasseien in de Grotestraat in Tubbergen samen. "De bestrating is ongelijk. Het hobbelt alle kanten op, je gaat gewoon heen en weer in je stoel."
De bestrating aan weerszijden van de kasseienstrook is wel vlak en prima te begaan voor rolstoelers, mensen met een rollator en ouders met buggy's. Maar juist op die strook worden fietsen neergezet en staan reclameborden.
Toegankelijkheid is het credo van de gemeente Tubbergen; zo wil men alle openbare gebouwen, winkels en horecagelegenheden in de gemeente toegankelijk laten zijn voor mensen met een beperking. Het streven is dat Tubbergen vanaf 2022 in de top 5 van de meest toegankelijke gemeenten van Nederland staat. "We willen de meest inclusieve gemeente zijn; iedereen hoort erbij, moet mee kunnen doen", benadrukt Leo Stamsnieder van het Gehandicapten Platform Tubbergen.
Maar voor het zover is moet er het een en ander gebeuren. Niet alleen moeten de drempels en ontoegankelijkheden van gebouwen weggenomen worden, ook de inwoners zelf moeten bewuster omgaan met dit thema. Geen fietsen midden op trottoirs, geen auto's die half op de stoep geparkeerd staan. Gevaarlijk en lastig voor mensen met een rollator en rolstoelers.
Stamsnieder: "Het is geen onwil, mensen moeten zich hier bewust van worden. Zet gewoon je fiets of de auto op een plek waar iedereen er langs kan."
Kleissen zit al 43 jaar in een rolstoel. Hij merkte dat er in de loop der jaren meer begrip kwam voor toegankelijkheid. "In het begin zat je overal tegenaan te botsen. Je merkt wel dat de mensen welwillend zijn om een en ander te veranderen." Hij vindt niet dat de ondernemers daar extra geld in moeten steken. "Maar als ze toch iets gaan veranderen, neem dan mee dat ook gehandicapten gebruik kunnen maken van de voorziening."
In Tubbergen wordt er tegenwoordig ook rolstoelbasketbal georganiseerd. "Maar het is toch jammer dat we daar heel weinig leden voor kunnen krijgen", vervolgt Kleissen. "Voor veel mensen is die drempel te groot. We zouden zo graag een wat grotere groep hebben. Als je met drie tegen drie speelt, dan is de zaal wat te groot. Heb je problemen met je knie, of met je enkel... Ga in die rolstoel zitten en doe mee!"
In januari gaan mensen van de stichting Ongehinderd op pad om de toegankelijkheid van de winkels in Tubbergen te bekijken. "Het mooie daaraan is dat alle ondernemers toegezegd hebben om mee te doen", vertelt Stamsnieder. "Dat is toch pas inclusief!"