Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Mening Oldenzalers basis voor gemeentelijk vuurwerkbeleid

VUURWERK
Vuurwerk
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - De Oldenzaalse samenleving heeft geen behoefte aan aanvullende maatregelen ten aanzien van het vuurwerkbeleid. De gemeente gaat wel verbeterpunten doorvoeren.


De komende jaarwisseling is de eerste keer dat in het hele land een gedeeltelijk vuurwerkverbod geldt. De gemeente Oldenzaal heeft onderzocht in hoeverre er draagvlak in Oldenzaal is voor extra vuurwerkmaatregelen bovenop de landelijke regelgeving.
De conclusie van het onderzoek is dat de Oldenzaalse samenleving geen behoefte heeft aan aanvullende maatregelen.
De gemeente gaat wel de verbeterpunten doorvoeren die werden genoemd in de vragenlijsten, en tijdens interviews en rondetafelgesprekken. Het gaat om extra voorlichting, data gestuurd werken voor gerichte handhaving - eventueel met het instellen van vuurwerkvrije zones - en de aanpak van illegaal vuurwerk.

De online vragenlijst is ingevuld door 2.085 personen.
Om representatieve conclusies te kunnen trekken moesten minimaal 380 respondenten de vragenlijst invullen. Ook de input die tijdens de interviews en de rondetafelgesprekken werd geleverd getuigde van een grote betrokkenheid bij dit onderwerp.

Vuurwerkoverlast

Uit de enquête blijkt dat een meerderheid van de Oldenzaalse samenleving nauwelijks overlast ervaart door vuurwerk.
Tachtig procent van de respondenten steekt tijdens oud en nieuw zelf vuurwerk af of kijkt er graag naar. Zestig procent geeft aan geen last te ervaren van de stank, rook en het geluid van vuurwerk. Ruim veertig procent ervaart soms of vaak overlast van vuurwerk rondom de jaarwisseling.

Ruim derig procent geeft aan dat huisdieren wel degelijk last hebben van het afsteken van vuurwerk. Men geeft aan dat overlast vooral ervaren wordt door het vroegtijdig afsteken van vuurwerk en/of door de luide knallen van illegaal vuurwerk.

Inzet gemeente

De respondenten beoordeelden de huidige inzet van de gemeente op het gebied van vuurwerk (het geven van voorlichting over vuurwerk op basisscholen, het afdekken en/of weghalen van vandalisme gevoelige objecten zoals prullenbakken en het opruimen van vuurwerkrestanten na de jaarwisseling) met een ruime 8.

Uit het onderzoek blijkt ook dat Oldenzalers niet open staan voor alternatieven voor het afsteken van vuurwerk.
De genoemde alternatieven (vuurwerkshow/evenement/lichtshow) worden geen van allen met een voldoende beoordeeld. Men geeft aan meer te zien in een klein evenement door de buurt zelf georganiseerd of (kleinschalige) evenementen op verschillende plekken in de stad.
Het aanwijzen van verplichte vuurwerkvrije zones in de stad is volgens bijna zeventig procent van de respondenten een mogelijke extra maatregel.

Zowel inwoners, als professionals vinden dat het belangrijk is om jeugd te informeren over het veilig en verantwoord afsteken van vuurwerk. HALT biedt ieder jaar gratis vuurwerkvoorlichting aan, maar de ervaring leert dat basisscholen in Oldenzaal nauwelijks gebruik maken van dit aanbod.
Daarnaast hebben de Oldenzaalse vuurwerkverkooppunten en vertegenwoordigers van de brancheorganisatie aangegeven graag samen te willen werken met HALT, brandweer en politie bij het voorlichten van jongeren: een publiek-private samenwerking.

Inzamelpunt zwaar vuurwerk

Een aanbeveling uit het onderzoek is om hotspots in kaart te brengen om gerichter te surveilleren en eventueel vuurwerkvrije zones in te richten.
De politie voert extra controles uit langs de grens (van het gehele basisteam Noordoost Twente) ten aanzien van illegaal vuurwerktransport en de gemeente Oldenzaal werkt mee aan het opzetten van een (anoniem) inzamelpunt voor zwaar (illegaal) vuurwerk.
In samenwerking met de belangrijkste veiligheidspartners, worden de aanbevelingen nog verder uitgewerkt in aanloop naar de komende jaarwisseling.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.