Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Verdeeldheid over archeologisch onderzoek bij Boerderij Aveskamp: 'Zou doodzonde zijn'

IMG 2696201
Boerderij Aveskamp in hartje Denekamp
Beeld: Twente FM

DENEKAMP – De plannen over de onderwijshuisvesting in Denekamp krijgen steeds meer vorm. Het is de bedoeling dat vier basisscholen en de voortgezet onderwijs-locatie van het Twents Carmel College op één plek bij elkaar gesitueerd worden. De schoolbesturen zijn het inmiddels in grote lijnen eens, waardoor de gemeente aan zet is.


De verschillende politieke partijen in Dinkelland zijn het erover eens: het is een goede zaak dat er de komende jaren begonnen kan worden met de realisering van de plannen. Er moet echter nog onderzocht worden waar de scholen het best gesitueerd kunnen worden. Eén van de mogelijke locaties is op de grond bij 't Goor, waar op dit moment de oude boerderij van Aveskamp staat. En dat is nou juist een heet hangijzer bij de verschillende politici.

De boerderij van Aveskamp is (mogelijk) de oudste boerderij die nog overeind staat in Denekamp. Lokaal Dinkelland, Burgerbelangen Dinkelland, de PvdA en GroenLinks willen daarom eerst archeologisch onderzoek zien, voordat er begonnen wordt met de bouw. Een plan, waar het college maar weinig in ziet.

"Volgens Burgerbelangen Dinkelland kunnen de archeologische opgravingen, mocht er iets gevonden worden in de grond, gratis gerealiseerd worden. Onze informatie is anders", zo stelt wethouder Ilse Duursma. "Mocht er wat gevonden worden, dan moet dat professioneel opgegraven worden. U kan stellen dat dit geen vertraging oplevert, maar als ik dit zo lees dan ben ik daar niet gerust op. Ik vind onderwijshuisvesting daarin té belangrijk. Ons beleid vraagt daarnaast niet om archeologisch onderzoek op deze plek, aan dat advies wil ik graag vasthouden."

Verdeelde meningen

Cel Severijn, fractievoorzitter van de PvdA, reageert cryptisch op de uitspraken van Duursma. "U verwacht dus dat er iets gevonden gaat worden? Anders kan het ook geen vertraging opleveren natuurlijk." Severijn krijgt de lachers in de zaal op zijn hand. "Om risico’s uit te sluiten, willen we dit niet doen", zo countert Duursma. "En als we besluiten om het wel te laten doen, dan moet het professioneel gebeuren. En daar zitten kosten aan vast."

Dat het college snelheid belangrijker vindt bij de huisvesting van de scholen dan mogelijke vondsten in de grond, stoot bij Fons Maathuis van Burgerbelangen Dinkelland tegen het verkeerde been. "Er gaat daar tot 2023 geen schep in de grond… Dan moet u niet met smoesjes gaan proberen om het onderzoek tegen te houden. Er zijn beroepsmensen die dit gratis uit willen voeren…"

Dan moet u niet met smoesjes gaan proberen het onderzoek tegen te houden

Annette Zwiep-Rosens van Lokaal Dinkelland steunt Maathuis in zijn uitspraken en opent de aanval op wethouder Duursma. "Veel oude gebouwen hebben we hier in Denekamp niet meer, die zijn allemaal met de grond gelijk gemaakt. Nu staat er hier nog een boerderijtje… Wat nou als daar straks wél iets gevonden wordt, iets wat heel waardevol had kunnen zijn voor de historie van Denekamp? Wij willen de motie van Burgerbelangen daarom graag steunen."

Basisschoolkinderen

Zwiep-Rosens ziet meerdere voordelen in het archeologische onderzoek op de plek van boerderij Aveskamp. "Hoe mooi zou het zijn om de basisschoolkinderen erbij te betrekken? Om samen met de heemkunde op onderzoek uit te gaan? Het zou dood- en doodzonde zijn om de oudste boerderij van Denekamp tegen de vlakte te schuiven en er niet eens de moeite voor te nemen om te kijken of er daadwerkelijk iets te vinden is. En geld? Als dat het probleem is, dan zullen we eens in de begroting gaan kijken of we nog wat geld kunnen vinden."

Wethouder Duursma had het zichtbaar moeilijk met de kwestie, maar onder druk van de volledige oppositie gaat het college toch onderzoeken of er een archeologisch onderzoek nodig is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.