Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Poffers (VVD) en Maathuis (BD) clashen over stadsbeek-motie: 'Populistisch geneuzel'

IMG 2611201
De stadsbeek aan de Westwal in Ootmarsum
Beeld: Twente FM

OOTMARSUM/DINKELLAND – Een felle discussie in de gemeenteraadsvergadering van Dinkelland afgelopen dinsdag. Burgerbelangen diende een motie in voor de sluiting van de stadsbeek in Ootmarsum, maar de andere partijen steunden dit voorstel niet en willen eerst een onderzoek onder de inwoners van Ootmarsum afwachten. Het feit dat fractievoorzitter Fons Maathuis van Burgerbelangen foto's uitdeelde met daarop bebloede mensen na een val, schoot bij Joris Poffers van de VVD volledig in het verkeerde keelgat.


De timing van de motie van Burgerbelangen kwam op een bijzonder moment, zo was de algemene gedachte bij de andere partijen in de gemeenteraad. Na deze week wordt de watertoevoer richting de stadsbeek namelijk afgesloten, aangezien dit bij koude temperaturen gevaar op kan leveren. In november wordt er daarnaast geëvalueerd en kunnen de inwoners van Ootmarsum hun zegje doen over de stadsbeek.

De overige partijen geven stuk voor stuk aan dat ieder ongeval er één te veel is, maar zien de urgentie van de motie niet in nu de stadsbeek over een aantal dagen afgesloten wordt. Daarnaast is de mening van de inwoners van Ootmarsum nog niet voldoende in beeld gebracht.

Wethouder Ben Blokhuis geeft aan dat er inderdaad voor- en tegenstanders zijn en stelt dat wanneer er géén water door de stadsbeek loopt, er ook mensen naar de gemeente bellen. "Als we deze motie steunen, dan zetten we de inwoners van Ootmarsum buitenspel. Dan zeggen wij alvast: we zetten er een streep door", zo stelt wethouder Blokhuis.

Clash tussen Maathuis en Poffers

In zijn tweede termijn neemt Maathuis vervolgens drastischere maatregelen om de urgentie van zijn motie kracht bij te zetten. Hij deelt foto's uit met daarop personen die vanwege de gladheid - veroorzaakt door de stadsbeek - zijn gevallen. Die actie schiet bij Poffers van de VVD compleet in het verkeerde keelgat. "Is dit de manier waarop we met mensen omgaan? Het is een walgelijke motie en het is walgelijk hoe dit debat door Burgerbelangen gevoerd wordt. Het is populistisch geneuzel, dat moet maar eens een keer afgelopen zijn", zo haalt de VVD-man uit.

Het is een walgelijke motie en het is walgelijk hoe dit debat door Burgerbelangen gevoerd wordt

Maathuis reageert op zijn beurt fel richting Poffers. "Ik heb bij de slachtoffers gewoon om toestemming gevraagd. Het is dat het grote scherm in deze zaal kapot is, anders had ik de foto's daarop laten zien. En dan had u ze niet op een klein A4'tje gekregen. Ik begrijp daarnaast niet waarom dit populistisch geneuzel is. Ik heb hier handtekeningen van de hele buurt, ze zijn het zat dat er elke week een ambulance of politieauto voor hun deur staat. Dat noemt u populistisch geneuzel? Dan denk ik dat u niet weet waar u het over heeft. Zo, die kan u in uw zak steken."

De VVD krijgt bijval van Lokaal Dinkelland-fractievoorzitter Benny Tijkotte, die de manier van debatteren van Maathuis niet netjes vindt. "Het moet niet om sentiment gaan, maar om inhoud en beleid. Ik betreur dat dit een podium heeft gekregen. Dat verdient het namelijk niet."

Ondanks de afkeurende reacties van de andere partijen, brengt Burgerbelangen Dinkelland de motie wel in stemming. Niet geheel verrassend wordt deze met één voor en twintig tegen weggestemd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.