Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Programmabegroting gemeente Oldenzaal: jeugdzorg blijft heikel punt

Oldenzaal gemeentehuis stadhuis
Oldenzaal gemeentehuis
Beeld: Léon de Man

OLDENZAAL – Het college van B&W heeft vrijdagochtend de begroting gepresenteerd voor de jaren 2022-2025. De Programmabegroting 2022 maakt duidelijk dat er weer enige ruimte is voor nieuwe en aanvullende beleidswensen. De druk op de budgetten Jeugdzorg blijven echter wél toenemen.


Eerder werd de verwachting uitgesproken dat het Rijk vanaf 2022 financieel meer bij zou gaan dragen voor de Jeugdzorg. Dit is ook het geval, maar de keerzijde hierbij is wel dat de toenemende druk op de budgetten Jeugdzorg nog steeds niet tot stilstand is gebracht.

Wethouder Rob Christenhusz is als portefeuillehouder verantwoordelijk voor de Jeugdzorg in de gemeente Oldenzaal. Hij stelt dat het beeld in de begroting Jeugdzorg daardoor alsnog is verslechterd, ondanks de grotere bijdrage van het Rijk.

"Dit is wat mij betreft echt een zaak voor het Rijk", zo vertelt Christenhusz over de situatie. "Er moet iets gedaan worden aan de WMO, deze moet wat ons betreft weer inkomensafhankelijk worden. Die oplossing ligt echt in Den Haag." In de begroting van 2022-2025 heeft de gemeente Oldenzaal 1,6 miljoen euro extra uitgetrokken voor het jeugdbeleid.

Carnavalsloodsen in Oldenzaal

Het college van B&W gaat naast de jeugdzorg ook in op een aantal andere zaken uit de begroting. Zo worden de carnavalsloodsen in de stad 'gerenoveerd'. In het openbaar belang is de gemeente tot overeenstemming gekomen met de verschillende verenigingen om een financiële bijdrage te doen van 850.000 euro. De totale kosten van de bouw/renovatie bedragen 1,2 miljoen euro. Het verschil wordt door de carnavalsverenigingen betaald.

Veiligheid

Burgemeester Patrick Welman, onder meer verantwoordelijk voor de portefeuille openbare orde en veiligheid, stelt dat er op dat gebied niet ingeleverd hoeft te worden. "De boa-capaciteit blijft hetzelfde en intern zijn er ook geen verschuivingen. We willen wel wat meer de samenwerking met Tubbergen en Dinkelland opzoeken, maar daar gaan we over in overleg."

Overdekte fietsenstalling

Al langere tijd leeft er in de gemeente het idee om een overdekte fietsenstalling te realiseren, al blijft het zoeken naar een goede locatie. Er werd gedacht aan het Molkenboer, maar die locatie ligt te ver van het centrum. De Nagelstraat lijkt vooralsnog de meest logische locatie, maar over de precieze details gaat de gemeenteraad nog in overleg.

Leuke afsluiter

Als afsluiter komt Welman nog met een aankondiging. Op 1 april sluit Oldenzaal zich aan bij de viering van de inname van Den Briel op 1 april 1572. Oldenzaal is de enige Twente plaats die aandacht gaat besteden aan de gebeurtenis. Over de precieze invulling wordt op een later tijdstip meer bekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.