Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Plechelmustoren als ludieke afval-eyecatcher op Het Hulsbeek

41 21 Oldenzaal Schoon Oldenzaal
Alternatieve afval-toren op Het Hulsbeek
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - De Plechelmustoren, voorzien van een bierkrat; kerk en café komen op recreatiepark Het Hulsbeek op een ludieke manier wel heel dicht bij elkaar.


Op Het Hulsbeek in Oldenzaal staat sinds eind vorige week een alternatieve Plechelmustoren, gebouwd door de wagenbouwers van De Blaanke Boeskeulkes. De toren maakt onderdeel uit van de campagne van Schoon Oldenzaal, met als doel de leefomgeving van Oldenzaal schoon te houden. De hoop is dat bezoekers van Het Hulsbeek hun troep in de afvalcontainers aan de voet van deze toren gaan deponeren.

Schoon Oldenzaal

Na elke mooie dag wordt er door bezoekers zwerfafval achtergelaten op het recreatiepark.
Een doorn in het oog van de werkgroep Schoon Oldenzaal, die met steun van de gemeente bezig is de leefomgeving van Oldenzaal zo schoon en opgeruimd mogelijk te houden. Projectleider Clara Welhuis van Schoon Oldenzaal riep daarom de hulp van de wagenbouwers van carnavalsvereniging De Blaanke Boeskeulkes in.
In de verwachting dat deze creatievelingen konden zorgen voor een opvallend ontwerp. Niet voor een carnavalswagen deze keer, maar voor een afvalinzamelobject.

Torenbouwers

“We werden vorig jaar benaderd met die vraag”, vertelt wagenbouwer Douwe Emsbroek. De groep ging aan de slag en maakte een bijzondere eyecatcher, volgens de beste wagenbouwersprincipes. De herkenbare toren is voorzien van allerlei zwerfafval. De voet van de toren is een verkreukeld blikje. Ludiek, kleurig en glanzend in carnavaleske stijl.
Emsbroek: “We hopen dat het helpt, dat we niet meer op Facebook na een zomerse dag allemaal foto’s zien van achtergelaten troep.”

Zwerfafval kunstroute

Naast het plaatsen van de toren werd ook het bord voor de zwerfafval kunstroute onthuld. Een route voor wandelaars en fietsers langs alle schakelkasten in Oldenzaal die voorzien zijn van een kunstwerk.
“Elke kunstenaar die een ontwerp maakt voor een kast probeert op een luchtige manier een verwijzing te maken naar een schoon Oldenzaal”, vertelt Welhuis. “Er staan bijna veertig bewerkte schakelkasten, verspreid in Oldenzaal. De route loopt daarlangs. De Plechelmustoren, die nu geplaatst is, is ons derde afvalinzamelproject.”

De Blaanke Boeskeulkes kunnen nu weer met de wagens aan de slag. In de hoop dat volgend jaar de wagens te zien zullen zijn in een uitbundige optocht…
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.